[中史台] 其實中國歷代皇帝黎講,三國時代果幾個都算廢

145 回覆
17 Like 65 Dislike
呂奉先唔係有十個咩
有啲人睇完本三國演義當自己熟三國史,睇完明朝那些事史就熟明史架啦
真心睇完通鑑兩次
好多人都係畀演義同啲漫畫,game影響以為三國真係人才輩出,但其實好多都係誇大咗,明明歷史上比佢地勁嘅人多不勝數

三國入面可以同歷代名將睇齊嘅人我覺得只有曹操,周瑜,文臣就諸葛亮,荀彧
白起, 韓信, 岳飛 已經勁過所有三國人物
其實唔駛用咁極端既例子去講
主要係大部分人俾各類三國題材產品洗腦
加強左佢地對呢個時代既印象
其他時代一樣有“合格有餘”既人物
舉個例子,朱齡石
其實戰績其實唔差得過啲咩徐晃于禁
唔亮眼,有勝有負咁囉
你係咪漏咗衛青,霍去病同李靖
周亞夫 王猛 桓溫 陳慶之同蘇定方
所以話
其實大把其他時代 既將領, 都勁過三國果班

但好多香港人受到 三國game 影響, 結果只認識三國歷史
然後將三國 既武將吹到上天
我個人認為
曾經打敗 北方遊牧民族 既將領, 先係真心勁
就好似岳飛, 霍去病, 徐達咁

因為北方遊牧民族 都係戰鬥極強, 好應對付
每次中原政權同北方民族交戰, 都會輸到仆街
所以打得嬴北方民族, 已經證明到自己有實力

至於三國時代果班將領
只有小數是打嬴北方外族, 例如張遼打敗烏丸

其他多數情況都是 自己圍內打內戰
無乜值得吹捧
諸葛亮 呂凱 田豫 賀齊同郭淮呢
屌你老母
劉備好似有D功勞係演義搬左俾孔明,史實好似識帶兵打仗
支那仔
東漢末年同三國時期啲外族都唔敢大規模入侵中原國恆以弱滅 獨漢以強亡

btw 白馬義從
其實是 三國時代好彩
剛好當時 匈奴衰弱, 而鮮卑又未掘起
三國時代既外族全部處於衰退期
五胡又只係零散部落
五十年後先有石勒李特
再過多五十年先有慕容兄弟
剩係睇完通鑑兩次都算合理通鑑都係20本 同埋第2次睇點都會睇得快少少 我雖然未睇晒20本 但睇一本兩本其實都時間唔長
但睇晒24史仲要熟讀真係人唔笑狗都吠
你唔係學術界根本唔會有時間同精力睇晒
但係你係學術界都唔會睇得晒 因為學術界個潮流已經唔再興一個人做中國通史類既研究
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞