[中史台] 其實中國歷代皇帝黎講,三國時代果幾個都算廢

145 回覆
17 Like 65 Dislike
二十四史加清史咪二十五史
對咩朝代最有興趣?
我就最熟/最中意三國 南朝 宋朝同西漢
幾時有清史呀?
清史唔係廿四史之列
上面有人講廿五史 咁我諗佢應該係計埋清史
25史讀曬真係好撚勁
我都係讀下後漢書三國志咁樣, 以前最多做功課用過下晉書咁

除左三國 其他朝代我都係識d
但未到好精 叫做有睇囉
有d朝代好悶
共產黨二萬五千里著草有冇得打
其實真心有冇可能有未夠40既人會係有時間睇得晒25史仲要熟讀
單係廿四史已3000幾卷成4000萬字 仲未計清史稿 一日睇一卷都要睇十年除左錢夫子呢類國學大師外我唔信會有人讀得晒同熟讀你話前四史我都覺得仲可信 派膠都派得合理啲
主要係好多人俾本漫畫影響左
覺得留名歷史者,絕非庸碌之輩
加上本野用漢末三國做背景
就自然會吹到嗰陣個個都好犀利好撚勁咁
譬如徐榮,手握關中雄厚資源以逸待勞贏左孤軍作戰既曹操一次
就已經被吹到係漢末群雄割據前既名將之首
呢啲瞓喺度都贏既戰績就咪撚拎出黎講啦
酸棗之戰
講事實冇人討論
啲咩ff關羽唔死,子午谷,換人守街亭就大把人講
我反正覺得是因為三國太多勁人
所以先統一唔到
應該話係太多“合格有餘”既人
冇乜邊個出類拔萃
一班65-70分既人喺度互片
90分以上既諸葛亮受限於國力不足
60幾分既曹睿就無法充分發揮國力
咁上下
90分孔明 加蜀國30分國力
60分曹睿加魏國80分國力
你想傾咪開post 囉,入人地個post 話人唔傾乜乜物物。係咪咁搞笑啊
唔好講其他。淨講劉備,佢能夠凝聚到一堆名士猛將為佢賣命已經係才能啦。要管人用人有時仲難過做某件事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞