[中史台] 其實中國歷代皇帝黎講,三國時代果幾個都算廢

145 回覆
17 Like 65 Dislike
魏:曹丕 曹叡 曹芳 曹髦 曹奐
蜀:劉備 劉禪
吳:孫權 孫亮 孫休 孫皓

呢幾條友 無一個係名垂千古 雄才大略既明名
甚至中庸都稱唔上

魏國尾果三件傀儡同劉禪唔洗講啦
孫亮還可以 可以短命被殺
孫皓更加係一代暴君
大敵當前寵信佞臣而疏遠名將陸抗

曹丕曹叡食曹操老本
曹叡不過不失 可惜佢造就左司馬懿把持朝政
曹丕心腹狹窄 記仇又小家
又唔聽人講 執意討伐東吳 最終大敗而歸
歷史上呢種人都係唔會有咩好下場

劉備死好命 出賣同宗兄弟奪取蜀漢根據地
加上有諸葛亮同關羽等名臣猛將為佢死心塌地
可惜佢一無將才 二無遠見
為左奪回荊州而討伐孫權
最終夷陵大敗失去半壁江山

最正常既應該就得孫權同孫休
不過孫權晚年多疑嗜殺
引發二宮之亂而令吳國晚年吏治黑暗

孫休任內雖無過失 但亦無甚建樹
但佢設計殺死權臣孫綝 任內又強力推廣教育
呢樣令佢加唔少分

但偏偏呢班垃圾就造就左三國時代
魏:曹丕 曹叡 曹芳 曹髦 曹奐
蜀:劉備 劉禪
吳:孫權 孫亮 孫休 孫皓

呢幾條友 無一個係名垂千古 雄才大略既明君
甚至中庸都稱唔上

魏國尾果三件傀儡同劉禪唔洗講啦
孫亮還可以 可惜短命被殺
孫皓更加係一代暴君
大敵當前寵信佞臣而疏遠名將陸抗

曹丕曹叡食曹操老本
曹叡不過不失 可惜佢造就左司馬懿把持朝政
曹丕心腹狹窄 記仇又小家
又唔聽人講 執意討伐東吳 最終大敗而歸
歷史上呢種人都係唔會有咩好下場

劉備死好命 出賣同宗兄弟奪取蜀漢根據地
加上有諸葛亮同關羽等名臣猛將為佢死心塌地
可惜佢一無將才 二無遠見
為左奪回荊州而討伐孫權
最終夷陵大敗失去半壁江山

最正常既應該就得孫權同孫休
不過孫權晚年多疑嗜殺
引發二宮之亂而令吳國晚年吏治黑暗

孫休任內雖無過失 但亦無甚建樹
但佢設計殺死權臣孫綝 任內又強力推廣教育
呢樣令佢加唔少分

但偏偏呢班垃圾就造就左三國時代
認真post無人理
善心打破零回覆
Skr skr skr🤙🏻🤙🏻
垃圾王者
其實帶兵黎講關羽係正史係ok
不過佢太驕傲自大
曹叡都係逼於無奈,曹爽同司馬懿都係外氏 ....如果取締司馬一族o既勢力,曹爽一派就會獨大 + 西北邊疆會難以抗衡諸葛亮
做老板唔似西方咁講個人能力,而係點樣令到一班有能力既人為你仆心仆命
好正常者,三國嚴格黎講到統一之前,個幾個都只係割地為王,並唔係皇 囉,所以根本無可比之處。
最唔明點解話「生子當如孫仲謀」
明明條友打仗又屎,用人又屎,臨老仲要搞到東吳國勢日下
講得啱明明孫堅先係最好打果個
但最出名,外國人日本人,講劉備好多都識
劉備先係最勁,無錢無兵,乜柒都無,賣草鞋嘅,可以吹撚到皇室後人,又呃到咁多勁人幫佢,重可以劃地為王,全撚部靠把口齋吹,又死好命,演技一流,面皮成丈厚,呲埋班諸侯度扮晒平起平坐,搏出名,係名留歷史嘅最大騙案。漢末三國影帝非佢莫屬,古代KOL,有幾多人做得到?
其他人都話晒有家底,係家族生意,起碼都係有官職在身。
講生子當如孫仲謀一刻

孫權仲係一個識任賢用能的人
佢死左咁耐屍骨都變左灰 係唔係皇室後人你知咩
你講嗰堆人名有邊個唔係靠家族or老豆

入面家底最廢嘅都父輩有幾個將軍太守刺史
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞