考評局長遠會考慮在大灣區舉辦DSE

211 回覆
50 Like 1716 Dislike
而家外地生已經佔大學生4-5成,當中超過一半來自大陸高考/海龜

SOURCE?

佢講既intake應該係指postgrad同埋undergrad加埋每年intake萬二,而我估佢指既新intake應該唔包讀完undergrad再讀postgrad嘅NDS.(ps香港每年入讀到資助undergrad~15900,持續咗好幾年)

下面嘅嗰幅圖係一個lump sum,我承認我講嘅point有漏洞,但某部分local少人揀既科真係會做到4-5成NDS.相反有d科就會一個NDS都冇.
點都好,for ur reference

咁冇辦法喎
你都識講冇人揀
個faculty唔駛搵錢?
只能講,香港學生記得學好英文睇怕你地得番呢樣優勢

到時起碼搵外資公司既工唔洗同大陸人爭

到時香港可能無晒外資公司

其實好多都搬左去上海
六年中學DSE課程,繁體字加廣東話教學
然後繁體字出卷,廣東話考口試再保留埋通識科或者都有得諗嘅

一國大於兩制下
你估考評局會夠膽用繁體字試卷俾大陸人考咩
免費dse, 之後就上大灣區搞dse
計畫通
真係話呢班所謂既官唔係賣港都冇人信
老實講 中國人勤力程度係hk 中學雞無得比
到時jupas 可以預見到8成支那學生
00後唔係好奶共架咩 大學學位都送埋比人囉
無錢比仔女讀IB真係唔好生....
https://lihkg.com/thread/1057603/page/1
琴日先開完POST講香港 屌

考評局表示,長遠可以考慮在大灣區,舉辦香港中學文憑試,但要先等內地有學校教文憑試課程。
考評局今年更新了文憑試手機應用程式,考生只要輸入考生編號、出生日期以及登記電郵,可以查閱個人考試日程,不過考評局提醒考生,資料只屬參考,不可當成准考證拿去考試。

莫財 cut左一個考試
無所謂啦 我都grad咗又無下一代
反而反雨傘運動撐政府嗰班廢中廢老的子子孫孫就要多謝佢老竇老母搞到佢哋無書讀 不過都好嘅 又可以慳返筆錢
係勁嘅使鬼怕同人爭咩
jupas包埋大灣區嘅大學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞