考評局長遠會考慮在大灣區舉辦DSE

211 回覆
50 Like 1716 Dislike
條友擺明吹水
人地有一套制度, 邊會比你踩隻腳入去
高考考生d 屋企人仲緊張, 競爭大
條友吹水曲線+假膠就有份
Dse變咗大灣區公廁
香港不求進步
仲要自貶身價

基層中產等收皮
我討厭政治
仲諗DSE
而家d 人可能已經諗點返去報考高考
人地目標係高等教育學校的招生入學考試
唔再係諗你個DSE, 再過多廿年可能已經廢除DSE 制度
大陸每年高考生約1000萬人
top 1%都有10萬人
你可能未必明top1%咩概念 -- 目前香港 top 1%大概都入到醫科

而DSE目前每年5-6萬人
大學學位得1.5萬
佢地食到你渣都無得淨

有料怕咩競爭
同1000萬人競爭
Good Luck
屌呀,認真咩
咁垃圾既野點解會諗到
大陸唔計英文
其他科例如數學真係顛
痴鳩線
頭1%大陸學生英隨時勁過香港學生

https://youtu.be/JiBKvSuqlW4
目的就係咁咋嘛
唔喺香港搞都得?
不如去埋美國搞啦咁
正,睇住港豬啲仔女個個做支拿人奴隸好興奮
人地考得你個試 你都可以考人地大陸個試
下一步就係要強制用支那話考speaking 同listening
有d bk d蠢師奶係真係弱智
(當然有一d係醒既知道奶野)

Post d on 9 師奶俾大家睇下

佢講既intake應該係指postgrad同埋undergrad加埋每年intake萬二,而我估佢指既新intake應該唔包讀完undergrad再讀postgrad嘅NDS.(ps香港每年入讀到資助undergrad~15900,持續咗好幾年)

下面嘅嗰幅圖係一個lump sum,我承認我講嘅point有漏洞,但某部分local少人揀既科真係會做到4-5成NDS.相反有d科就會一個NDS都冇.
點都好,for ur reference
最多係poly,但poly d人扮得好l靚,唔開聲都唔知係咪
蝗non ju
毒撚年輕人最多唔生仔女,
個d供樓既港豬就仆街得

要保住份工已經死,但仔女又入唔到本地大學,咁點搵私人工,去考政府工咩,又俾有身分證既新港人霸晒位

好想睇到佢地d仔女迫死自己,
呢d係港豬只返工不理後生一代,佢地(中產/窮個班)係入唔番香港做野

估算一下,中產(月入15萬以下個d)係讀唔到i school ,學費其他野都唔夠有錢人俾得到

Ischool (考國際試個班)本身都唔易入
咁嘅時勢夠膽生細佬其實都預咗,梁振英/習年代到而家都成8年
最唔上唔落係曾蔭權時期生仔嗰班,個仔10碎左右嗰d,可能咁岩撞正改制(即係dse高考融合)白老鼠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞