有冇巴絲報左教大EdUHK Non-JUPAS ? (2)

1001 回覆
14 Like 7 Dislike
冇去interview
BED Geog 轉咗submitted
有fd好似收到offer,同佢齊齊入教大
咁快!?
真咩
一個星期都未就派offer
定係我接受唔到現實
N手飯God
中史offer god + interview god
你sf係講緊乜嘢sf先? 然後你想由sf degree轉sf degree?

如果你宜家讀緊asso 諗住year1 揸住個唔過3 gpa搏上year 2 我諗你都係唔好發夢 專心chur返高個gpa好過

asso year 1想走不嬲都係好難 你gpa冇3.6 3.7以上都可以話係發夢 以前我有個朋友year 1 sem 1 gpa 3.9都係得cityu polyu 嗰d year1 offer 要上返三大year1 嘅都要爆4

我當你宜家讀緊sf degree 其實情況都係同讀asso year 1一樣 你sem1 gpa唔過3 仲諗啲乜嘢直升year2啫 人哋asso year 1爆4都好少直升year 2啦 你以為你讀sf degree係特別的? 咪傻啦 nonjupas嘅玩法都係一樣㗎咋 你碌返D post 全部過2.8收到offer嗰啲都係year2 or grad咗想返去讀書嗰堆人

望下non jupas 嗰個post都見到其實大部分都係year2上返去 你仲咁大諗頭?諗呢啲無謂嘢嘅時間就努力chur高個gpa好過啦 sem1 gpa2.8 其實會追得好辛苦 如果真係咁想讀呢科或者入其他ugc subject 你每個sem gpa最少都要3.5 少啲出去玩 多啲温書罷啦 part time都盡量唔好翻喇
雖然語氣係差啲 不過人生唔係咁多嘢話順你意就順你意 你要諗辦法去改變先會有成果 我期待你下次喺lihkg某一個角落度見到我 問我gpa 3.x會唔會有offer

搵一班陪你讀書嘅朋友 有佢哋會令你鐘意温書 摺下lib咁樣 我gpa其實一開始都好差 但遇到班gpa又高人又好嘅朋友 成日上完堂就走去霸位摺lib一齊温書 我gpa先慢慢chur返高 到後尾仲收到offer添

心態其實好重要 如果你想要有成果 自己就要改變同去努力 成果唔係自己跌落嚟執現成 執得嗰啲係叫做死好命 有運氣 得到都未必會識珍惜

呢個世界未必得讀書一條路行 做唔同嘅事都有唔同嘅路可以行 唔好淨係擺喺眼前一條路度 共勉之
有冇人知BEd science派左offer未
收到top up嗰個health education嘅offer 但聽講好伏...
health education佢係咪一定要health related嘅asso/hd先會出offer?
巴打本身讀咩㗎
唔好啦發夢見到出咗中小數offer 2科都reject咗我
我個frd讀hkcc gpa 3.5到
hku收咗佢 讀nursing 加油啊ching
未必係 本身讀medical sci hd
有冇人知BEd science派左offer未
收到top up嗰個health education嘅offer 但聽講好伏...
health education佢係咪一定要health related嘅asso/hd先會出offer?
巴打本身讀咩㗎
未必係 本身讀medical health hd
Offer god + interview god
Psy offer god
Offer god
interview god
有冇巴打都係聽日in GCS?
有冇師兄/姊讀緊edu pe 5yr,大概幾時會通知second in同幾月收到office,第一輪冇叫我in,宜家好緊張
有冇師兄/姊讀緊edu pe 5yr,大概幾時會通知second in同幾月收到offer,第一輪冇叫我in,宜家好緊張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞