歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2019年3月號)

576 回覆
2 Like 0 Dislike
gffmc?
無用ga,除非轉做通販,否則都係俾炒狗hold 哂
睇下白正義女神仲有得訂
佢其實佢有心根本一定做到大貨
gffmc wing無記錯日魂任訂,D人唔訂日魂之後叫春
個時孤注好似開左3次 好似係
同埋魂限無所謂既大貨,魂限接幾多就整幾多
總算完成左人生第一隻上色作品minipla goldion鎚仔
叫做各個工序都試過次之後,有啲問題想請教,

有爬過文見噴金色通常係黑底>銀>透明黃,
但我上銀果陣都仲係好黑,好似黑鐵咁唔太銀,
後來無理到照上透明黃,
變左隻好核突既金

想問係我啲銀太稀(我龜泵開頭塞槍,慢慢加thinner加到噴得出), 遮唔晒啲黑?
定係其實就咁白底上銀上透明黃?
thanks
SIDE3 / ANCHORET 原件
光澤黑
->銀->透明黃
/金
似係開得太稀減低左遮蓋力
開左3次,你地嫌貴唔訂之麻利申:冇訂,dum哂春
稀都係等乾
再噴
直到變銀色

而家係咁樣噴黃色
點會變金
低SPEC泵唔使買大牌子, 淘寶會買到一模一樣, 價錢只需三分一
會唔會有唔夠氣既問題
噴模型氣壓要求唔會好高
好緊要唔好噴水
其次氣壓穩定
即係噴筆反而要買支靚既?
Thx bro!!
唔係好明白即係邊類泵?
用緊 木工用 無油 氣壓機
兩年前買成千銀
一開頭嘈到hihi, 自己改左入氣位先靜返d

依係多左好多平唔少既機
仲有d型號細一個碼,仲細聲左
叫下春姐
自己未玩過成品 又未留意開 想訂嘅時候已經完曬
btw 加五百蚊都心甘情願買呀
但依家個個都炒到差唔多3000
仲要未計個個都話 「只開盒check件全新」
同埋想講下依家玩玩具好唔健康
明明係啲炒家唔啱
啲人講到話,你點解唔早啲入,個價錢會越來越高
但大佬呀啲嘢本身都貴㗎仲要畀多成千銀
差唔多高咗一半價位

新手買呢類都可以?
多謝上面巴打們意見
下次我再試試
如果呢啲ok的話 呢個好定匠心嗰隻好?
咩銀咩黑
唔講好難判斷
你唔想搞咁多野,
又唔需要銀面,
Mr hobby super metallic gold已經好靚下。
或者講明D, 大牌子既低SPEC泵都係搵支那代工, 而馬雲又會搵到個一模一樣既泵, 除左價錢咁佢地有咩分別呢
有氣缸, 氣壓就會穩, 無氣缸, 咩廠整既都唔會穩
噴筆你睇中既IWATA NEO都係支那代工, 唔好浪費無謂錢, 同價既比較推薦H&S ULTRA, 易拆易洗硬淨耐用, 或者比多少少1000蚊直上HANSA381輕鬆噴, 不過1000蚊既噴筆就多好多選擇, 日系德系噴筆各有各好
補充:有氣缸都解決左噴水既問題
收到
今次係有啲心急,過到自己就算
依家有經驗,下隻就知道有咩地方要注意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞