歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2019年3月號)

576 回覆
2 Like 0 Dislike
有個高達噴油既問題想請教下咁多位

由其是係噴白色,點樣先可以解決顏色一致性既問題?當噴兩件零件,佢地都係白色的。成日都會出現一個問題就係,將佢地兩件放埋一齊睇,就會發現一件光D,一件暗D。
1. 點樣先可以避免呢個情況出現?
2. 咩原因會搞到咁?由其是出現係白色上面。

我既做法都係先噴灰底,再上白色。其實用白色PRIME打底更好?

謝謝
我今日先同一間舖頭老闆傾開呢個問題
佢話,佢寧願包左骨架,再砌番啲甲上去,成隻腳咁噴。
一係就將同色既件排晒係一張大紙皮上面咁噴,噴漏左啲位再逐件補番,咁樣會比較會均勻。
感謝上面兩位巴打解答!

其實我諗過,除左厚度同次數唔同,角度,距離,出油份量,都冇可能做到每件一模一樣。解決方法唯有真係好似上而巴打咁講,將同色既件排晒係一張大紙皮上面咁噴,盡量控利好厚度,次數,角度,距離,出油份量都一樣.....

但都係有缺點放係紙皮到就係,零件接觸紙皮果面會噴唔到....而每件零件接觸紙皮果面都唔同,之後再補油又冇可能只噴到冇油果部分,姐係無論如何,都係會有輕微既不一致性出現,係睇肉眼睇唔睇到。人又唔係機器,都係要技術搭救。。。。
想問下巴打門, 磨完啲水口位之後, 啲邊位都會啞色左,
如果我就咁只噴消光, 之後睇會唔會唔覺眼?
定係一定要補色先可以?
有冇前輩用過Mr. Metal Color 之後上光油
無視大法,好難溝得返岩色,溝完岩,油上去又會差d, 有排搞。 不如直接無視。
冇架,除非你上色
想問下d 上色好靚既大佬係點處理呢個問題
召喚素組nick
再問
上色又點會有以上問題, 係唔係都成件咁上
但係會唔會有機會同色既件都會有輕微既深淺?
呢個真係靠你功力,唔會有方法保證一模一樣
一開始最簡單就係一PAIR PAIR咁噴, 易D比較下
起碼唔會噴完先發覺左右唔同色, 可以即刻薄噴多層補救下
成件上左色點會仲有深淺 除非自己上色唔均勻
明白
即係都係要靠技術搭救
佢應該講緊同色BUT唔同件
係,例如手既白色,同腳既白色
你係想就咁補色定想噴陰影,
補色就應該唔會好大色差
陰影你就真係要練下
普通上色咋
咁無問題啦, 就咁上就得,唔好上到一達達IS OK
我努力試下,有成品就post 上黎
就咁睇官網
basecoat定位係底油/primer
base係底色
layer係highlight/高光
我見佢base 好多隻色,layer 又係好多隻色,都唔知邊隻可以直接油上去咁
溝定比你啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞