其實點解樹獺可以係大自然生存??

329 回覆
1128 Like 3 Dislike
其實最後係隻樹獺敗走
史前嘅樹獺好撚大隻

大地懶(學名:Megatherium)是一種巨大的動物,屬於異關節總目披毛目樹懶亞目下的大地懶屬的物種。見於上新世早期至更新世[2]晚期的中美洲和南美洲。在所有其他陸生哺乳動物當中,只有少數生物體形可以超越大地懶,包括猛瑪象以及更古老的巨犀。

from wiki
樹獺咁懶其實係因為佢食嘅野會麻痹咗佢身體 所以佢先會郁得咁慢
大地懶,巨犀,雷獸
隻隻幾層樓高
應該係頹到連捕獵者都覺得費時搞

Sloths have an extremely low metabolic rate, which means they move at a languid, sluggish pace through the trees. On average, sloths travel 41 yards per day—less than half the length of a football field!
大置換事件搞到古獸馬同大地懶消失晒
諗起以前亞視套哭泣的森林
有一輯就係講隻樹獺
你覺得有動物可以獵殺熊貓咩, 就係肥大先唔洗保護色
同我每日返工嘅生活模式差不多姐
佢d黑白色唔係保護色,係警戒色
同紋身一樣
笑撚到仆街
好醜
有無生物撚知點解佢地會咁
以為自己郁得慢 無人留意到?
野生熊貓 係雜食性 好靈活 會捉其他動物食 一方之霸級數
因為唔係會自己張床屙屎
你想講樹熊?
樹熊既主食尤嘉利葉係有毒,每日要花好多時間同能量去分解,所以D樹熊一日大部份時間都係訓覺
機懶其實好多特徵去令佢可以生存在森林到。
佢好慢好慢既原因係因為噤樣唔會噤易比捕獵者發現。
而且佢身體上身農住左好多藻類既植物,等佢有保護色在樹上喱埋。
不過佢地每次便便都要落地下,就係個陣好容易比捕獵者食左。
連登仔夠可以生存啦
笑L死
扮工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞