其實點解樹獺可以係大自然生存??

329 回覆
1128 Like 3 Dislike
其實好想知我地眼中佢地動作咁慢 佢地望其他動物個時係咪覺得我地好撚快 會唔會快到blur咗
咁又誇咗啲,最多咪黑熊level

灰熊同北極熊係真正既怪物近距離睇過真係會feel到嗰種痴線,普通人喺佢地面前同隻貓仔冇分別
佢會覺得我哋倒轉好奇怪
因為佢哋成日掛喺樹上面
仲有佢哋其實好長命㗎
起碼有廿歲
新加坡動物園有隻成四十二歲先死
乜唔係咩
第一頁睇到以家,一直以為讀樹懶
其實自然界大多數掠食者既視覺都唔多好,好多都係色盲,比起辨別靜態既獵物,佢地對移動既物體更敏感

樹獺一黎住得高,二黎動靜又好細,加上有保護色,對掠食者而言係好難發現,同埋佢本身又唔係多肉所以更加唔會有動物專門搵佢地黎食,因為實在太低效率

仲有一點係佢地新陳代謝慢過其他同size既動物好多,變相佢地維持生存所需既攝食量都好少,其他動物如果學樹獺咁生存一定會餓食,樹獺日常活動既消耗同佢地訓住覺係不相伯仲
Mutualism

比以前學過個個crab- sea anemone 既例子有趣得多
仲有佢哋其實好聰明 有科學家做過迷宮測試 結果顯示認知能力同家貓差唔多

不過又盲又聾 樹獺媽媽五呎之外就搵唔到bb 雄性搏鬥都盡量喺呢個範圍內攻擊到對方
仲有佢哋落地屙屎有可能其實係為咗求偶
研究者觀察到佢哋雌性發情期期間會瘋狂落地屙屎 然之後鳩叫 差唔多成一日一次 (佢哋平時七至十日先落地屙一次屎 每次擒落樹要六個鐘)
屌 手動扑野
困得太耐冇哂性趣
個樣都懶閪過人既鳩下鳩下咁死款 成隻成肥野咁
https://youtu.be/3itmYOb-7mQ
佢地扑野得5秒
唯一做得快嘅事
大自然界 最懶代表進化到自然配合埋
話唔定其實係超遠古文明人類 退化落黎
係得人類咁戇鳩 特登要起啲野 黎柯屎 再沖去破壞環境
真係同大自然 自然運轉 個concept完全背道而馳

沖涼都係
因為佢生存既地方係乜天敵 除左人
你係咪諗緊烏龜
唔好被啲鳩片誤導你
老虎邊夠熊打呀
不如果拎埋大笨象出嚟比
佢地啲皮冇乜脂肪同埋好怕凍
樹獺阿純
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞