大個睇返機動武鬥傳先知,原來日本當香港係一個獨立國家

396 回覆
1227 Like 8 Dislike
真係唔明點解可以諗到呢個題材出黎

但又真係好熱血果下
作為第一套non uc作品,當時睇覺得cult
而家睇番真係好創新
邊到可以睇返而畫質又okay
係,特別是杜門同東方不敗既師徒情,杜門扶住東方不敗係大嶼山睇日落,再上字果幕真係睇幾多次都好激動
係咪岩岩睇完二次元解密個channel
佢啲插曲好抵死
而家係大灣區四引擎
我鍾意你 我鍾意你D錢

特登買齊成套
做真。新香港人
召喚魔鬼高達
佢仲係第一套 (唔知係咪唯一一套) 改變左高達的駕駛方式
導演今川泰宏個人對於香港電影的興趣,尤其是徐克的作品。"今川泰宏更曾到香港與徐克交流"。動畫中的人物、招式取了不少徐克作品的名字

source: https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%A9%9F%E5%8B%95%E6%AD%A6%E9%AC%A5%E5%82%B3G_GUNDAM

人地果陣認真到黎香港揾徐克比意見, 起碼尊重香港 ge 文化...
睇埋
佢自己都鍾意徐克d作品
但都睇得出其他國家d高達好鳩
風車高達
美人魚高達
不能盡錄
cult撚到
黃潤發個造型原全係Mark哥既造型(不過佢無左英雄本色入面Mark哥果種真男人既型,反而變左小人)
九龍高達同盟主高達都好型
我覺得咁反而好寫實,一定係呢個方式先可以咁靈活

其他機械人動漫個駕駛根本顧到手顧唔到腳
木乃伊高達 (法老王)
仲雖然好鳩,但其實幾有創意。
g 入面個澳州係唔係都係崩左角
我記得好似有設定講過新香港個位唔係原本嘅香港黎
果時仲以為無線噤得閒加首廣東歌落去
法老王ok, 起碼機設幾靚仔,有d心思
頭先我提0個兩部真係懶閪到
仲未計維京高達,最尾上新日本打魔鬼高達有rx 78, gp 01, z同w
以前日本人好鍾意虎豹別墅,G高達、Jojo都有用黎過場
呢個又係好正
https://www.youtube.com/watch?v=6im1SkJDF48
真流星蝴蝶劍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞