「扮工秒回」好窮啊 幾時先到出糧

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
中午食咩好
燒味飯
好肥
一個人食飯
而家做緊果間都算大公司
所有野都唔到我話事
淨係做埋啲千篇一律entry level嘅野
學唔到啲咩
磨左差唔到3年啦
得間公司名可以打下飛機但其實問落就知我做啲野好廢
睇黎又要俾hr姐姐串
再轉工應該轉去大公司定細公司好
其實做開大, 係做唔到細
去到細公司, 冇制度D 野又亂黎, D 人又9
好冇癮
細公司做文員仔定經理都係打雜,自己能力太弱不能一心幾用就比人炒硬,港資細公司好多時要一腳踢唔適合我
我適合做政府工或大企業的小薯仔,死板又唔醒目做死一樣都唔覺悶
係公司太傻老細都唔敢比野我做,其他同事有野做但我無
做政府工比老細嫌我做得慢,心諗政府個個都拖住來做啦,唔係點叫扮工
我認同做開大公司做唔返細
但係大公司有時制度仲亂 已經亂到我習慣左自把自為
試過一間大, 係一年半載就換管理層, d team 成日打散又merge, 搞到個人好亂好慌, 好冇安全感, 唔知幾時會俾人郁咁
又試過另一間大, 冇乜野變, 日日如常, 仲O係生命入面第一次見證人退休, 完全覺得依間係可以做到老O既公司
因為太廢老細都唔敢比野我做
我係你講第一款既大公司做
人善被人欺 唔夠野蠻都生存唔到
其實大公司做entry level真係無乜野做
我fd做佢行最大果幾間公司
佢果team淨係負責做abcd
佢淨係負責d
咁做完曬d嘅野唔會有abc比佢做咁佢就坐一日
我係第二種
好多fresh grad入黎做左十幾年
應該會做到退休
其實羨慕 我返工成日都搞到好勞氣
有時發火都發到攰 做場戲比人睇就算
食飽又返黎
我係大公司但project
一定係細既做晒
先比大既review
所以算學得多
果d好煩
我fd都係頂唔順係大公司做
好多神經上司又多team同team之間鬥爭
佢果陣成日比上司無啦啦鬧搞到fg做半年就走
轉左去間細公司做加左30%人工再加勁hea
咁似我
我都岩岩返到
今日收5半 要去上堂
點挨到3年
真係好似你咁嘅可能又會想要返份hea工
但而家好hea就想要份忙啲學到多啲野嘅
犯賤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞