「扮工秒回」好窮啊 幾時先到出糧

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
數口好精
唔好蝕
我都無計咁多
諗住5月中先比信
因為就返6月中去旅行
本身諗住齊頭31/1號比信
但係咁我6月頭半個月就無無聊聊搵工又唔係
應該唔會喎, 計月薪嫁嘛, 一個月糧咁出嫁嘛...我諗
咁緊係最好逗住佢人工搵住工先啦
我係有望過下日歷邊日遞有so D姐
都幾肯定HR實計到盡
尋日2月28, 一個月後, 咪3月27囉
佢照計架咋嘛
之前好多同事都唔係31號走
6月佢咪將我月薪除返日子比我咋嘛
咁你要學下點計啦
5天工作係要返埋28 29先會出成個月糧(30 31有薪假)
你27號走
HR 就梗係當你3月淨係返左27日 扣你4日錢
岩呀 呢個係1個月通知幾計法
姐係你最早可以27號走
但唔代表你27號走會出晒3月既糧
哦, 我明喇...倒返轉, 如果你尋日遞係蝕好多添
O岩, 我淨係諗住點樣早D 走
冇埋到出糧機制添
YES!
琴日遞就返少2日 但袋少4日錢
都走人 緊係同佢計到盡
你通常D 假, 會換錢定提早走?

我會換錢
我揀提早走 因為你唔知HR 計糧係點計
1. 有D公司係計你年薪 / 365日 再計返你日薪幾多 pro rata比你
2. HR懶既話就咁月薪 / 月份日子 咁既話 2月走咪日薪高D(得28日) 3月走咪日薪低D (31日)
所以我寧願早走
點計佢都一定用最有利公司既計法
我日薪又唔係高唔爭在
如果1年12日AL 已經用左7日
4月走嘅係咪要俾佢扣3日錢
定係本身個last day返多3日就得
按比例計1月至3月應該只係得3日即使你4月走,應該係扣4日錢,大部份公司應該都直接計錢算
yes 當你no paid左3日
我公司放大假係用上年嘅假
你一年12日即係一個月一日
當你2018年2月入職,正常咁計你2018有嘅假係9日,你放左七日應該係佢貼返兩日比你
你上年冇放過假?
7號先出糧 用恆生/HSBC戶口會再早一日出
咁請多幾日去見工先
我覺得咁樣好辛苦 過晒成個月仲要等多幾日先有糧出
用上年嘅假
咁第一年係冇假?
我係2018年2月入職11日大假
返左半年先可以請大假,接比例計我2018年係有九日假
我1月請左5.5日,正常黎講我得返3.5日假
但我唔太明佢2019點計
因為平均返34日工就有一日大假
但如果要賠返假比公司
即係可以借大假
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞