香港左翼民族主義宣言

80 回覆
34 Like 12 Dislike
講過好多次,普遍香港人嘅核心價值係錢,並非呢班死忠提出嘅文化/道德,
因為香港本身有好多唔同混種嘅人,公民主義、民族主義只可以係建立政權後,有清晰嘅人口政策後先可以確立,否則人哋問你祖輩邊度嚟、點解唔包容所有弱勢人士、文化多元點解唔包容埋中國文化,已經令大部份人收皮或內鬨。

講左翼、右翼呢啲,先唔講普遍人有無能力參與學術層面嘅討論,呢啲思想又會隨局勢變化/扭曲(好似共匪而家名左實右),同人糾纏呢啲定義只會浪費時間,講錯一句又畀人屌搬龍門。

香港最大嘅衝突點一定係階級鬥爭-有錢人+濫用福利嘅人VS港奴,你睇下自己副身家就知應該撐邊面。
「法西斯」主義唔係真係叫你搞法西斯,而係一個測試
係睇旁觀者+共產黨眼中覺唔覺得你係法西斯

如果香港無人比共產黨宣稱為法西斯/恐怖份子,咁香港就完全玩完
你所講嘅奴性
其實咪就係港英時期建構出來嘅遺產囉
彭定康最尾幾年先自由化
你估自由民主價值咁易落地生根㗎?

用呢種論調反對民主
基本上係循環論證

更唔好講請問你去邊度搵benevolent dictator?
定係學伊朗咁由本土派組成革命衛隊啊然後陳雲國師做最高精神領袖日日祭天

港英時期一來其實有陰暗面
二來其成功有賴冷戰時期地緣政治嘅平衡,而且中共實力未算勁
依家好難複製到個效果

// 香港嘅情況上,身分認同一定要完全純淨//
身分認同完全純淨係無可能
高壓獨裁如中國,都尚且有分離份子
我好懷疑你心目中嘅香港究竟變成點

當然啦,大概你會行遣返人口嘅舊路

不過我支持好似德國咁
整返個憲法保護局
監察任何衝擊民主自由秩序嘅政黨/組織
尤其是要解決假新聞氾濫嘅問題
不過呢樣嘢就世界各地都要做,不限香港
// 文化多元點解唔包容埋中國文化//

呢個問題直接用德國玩法
部分標誌/象徵物同「違反 自由民主基本秩序」嘅組織有關
簡體字之類嘅嘢當係swastika咁處理

但係你唔會連中國詩詞都排斥埋啊嘛

(部分連登仔嘅極端民族主義其實根本係fascist,in an academic sense)
個左字咁臭
好難洗
所以呢班人就會同你講「要對準政權」,「要獨立點解唔去天安門到示威」
如你所說:中央壓抑邊陲,咁成件事就變左政制問題
到頭來去返「民主中國」個loop到
所以就會有「只要中國民主左,咁中國就唔會再壓迫香港,所以香港人只需要等祖國變好就得,獨立係不可取同不需要,要繼續支持民主中國」,「中國先有民主,香港先可以有民主」既論調

要破解呢個loop就好睇港獨主義者仲有無咩新野出
但呢啲都係你掌權後所採取嘅政策,而唔係作為在野組織用嚟分辨敵友嘅主要方法。
如果有條友係土生土長特權階級,同埋有條友自力更生、唔拎綜援嘅新移民用慣殘體字,
你覺得邊個更大機會喺某些議題上成為你嘅盟友?
到你真係掌權後,下禁令唔畀人用殘體字,你估嗰班友會因為堅持用殘體字而反你?
你個心有咩喜惡無人會知,亦唔會個個有閒情去理,但對外宣傳就一定係以籌集到最大公約數嘅矛盾做主力。
如果主次倒轉咗,充其量只係文化保育組織,對執掌政權作用唔大。
班child 登仔見人講佢又講,根本無用過腦諗過
我想講嘅就係
「民主」同埋「分權」係兩回事
同埋中國依家嘅體制同官方民族主義思潮密切相關

所以我認為
承認「中央壓抑邊陲,件事涉及政制問題」
並唔等於只係著眼「民主」、忽略背後民族主義嘅壓迫
其實遲早要搞全民基本收入(Milton Friedman都係咁話)
咁你覺得算唔算福利主義呢?

香港咁偏重服務業
遲早畀AI取代
自動化係大勢
就算工會都阻止唔到,只會變成翻版Luddites
咁你要講明係邊啲議題嘅盟友啦
勞工議題當然可能係低下階層嘅新移民

但係依家講緊民族意識
殘體字呢樣嘢都算係一個good indicator of 「中國人」

不過我同意「對外宣傳就一定係以籌集到最大公約數嘅矛盾做主力」
咁你講清楚你心目中嘅左翼狗
係支持乜嘢類型嘅社會福利
target邊啲demographics啦
我嘅意思就係,如果一個真係以「香港獨立」為目的嘅組織,
就應該暫時少對外提民族意識呢啲無客觀標準嘅概念,
搞階級鬥爭(或許話係增加向上流動嘅機會)嘅凝聚力會更高,喺香港,為咗物質生活而付出嘅人一定比為咗保育嘅多同搏命,
當然亦都要講明先,發揮嘅作用越大,打壓亦越大,自己諗值唔值得啦
呢兩點一直係成個獨派+本土派中最大疑點位
先講2,其實即係以政治立場黎分民族
之但係呢點係香港既選舉政治黎講係一個大忌,唔可以講出黎
因為咁同民主,自由原則相違背
呢到去左一個哲學/政治問題:如果A反對民主自由,咁A仲有無權享有民主自由?
中間又會出一大堆問題:何謂「民主自由」?你講既「民主自由」,同我講既「民主自由」係兩樣野黎
所以話左膠不嬲係建制幫兇
泛民唔撚識應對,始終係左翼底,你要佢去define/construct一d野等於叫佢去死

1果點有討論過,但最終結論係仲有野需要補充
一派就係以BNO,即係所謂既「英屬港人」為核心依歸
一派就係以陳雲既理論做啟發,主張香港人係一個「中國人 高級version.」黎做依歸

兩者最大問題係不能即時回應時代需要同現實需求
英屬港人呢個terms最大問題係香港已經入左支那呢個大桶近20年,中間溝左好多非英屬港人
兩者融合到一個難以分離既地步,以97做依歸黎區分變左不現實
陳雲套野最大問題係香港無法承擔呢個責任,自覺
係習時代下支那既單向壓識下,佢既理想變得毫無意義
我都知係兩回事,但你要知家陣班左翼既腦係諗緊咩
支那壓迫香港—>所以只要中國民主化左—>就會停止所有壓迫行為—>香港人可以用選票去反映民意—>咁就唔會有壓迫
佢地既logic flow就係咁,當然心水清都知中間仲有好多野未傾未講
係佢地眼中「中共」係萬惡之源,只要解決左佢,民主化,自然解決埋分權問題(十足十睇勇者打大魔王咁)
家陣香港既左翼知識份子係咁樣睇野

中華民族主義既壓迫係班「so called既左翼」黎講唔係一個好大既問題
佢地首先當民族主義係一樣恆久不變既野,其次覺得中華民族主義係樣好野,唔應該反

我知你想講咩,講到尾係左翼話語權既問題,班左翼又係唔撚睇書既問題
多謝你完美示範civic nationalism壓制「小」/「弱」/「落後」文化嘅思路
中國大香港小,而且香港鄰近中國,「引入又有咩問題」必然導致中國文化壓制香港文化

08年前嘅香港就係最佳例子,當時未有官方全面引入中國文化,但吹奏「內地人才」「內地文化交流」「學習殘體字」或者國際學校家長放棄粵語改學普通話,喺嗰個時候已經岀現

所以所謂「平等競爭」,就係大食細。

For civic nationalism often demand, as the price for receiving citizenship and its benefits, the surrender of ethnic community and individuality, the privatisation of ethnic religion and the marginalisation of the ethnic culture and heritage of minorities within the boarders of the national state.

(Anthony D Smith, Nations and nationalism in a global era)

香港人喺香港貌似唔係少數,但考慮到根深蒂固嘅大中華敍事同埋中國嘅巨大影響,我唔覺得稱香港人以至香港文化做少數係問題
——-

你話用左翼思想提供想像比香港人
如果左翼思想提供嘅係一個「會控制人口流入,但繼續容許現有中國移民享用福利,你地應該知足,因為起碼等專科嘅時間只會係三年,唔會變到五年。單人公屋依然係等十年,唔會變二十年」

我真係好想知會有咩人覺得吸引
——

非左翼有一個好處,就係有波羅的海國家同波蘭做現成例子參考

我支持只有1997年前已成為香港永久居民或者佢地嘅後裔,可以直接取得公民資格。

至於其他新移民,同中國政府有利益關係嘅人,以及加入過共產黨共青團嘅人,全部遣返。

剩低嘅,可以擁有無國籍護照,享有居留權,但冇福利,冇投票權,要交稅。可以透過參加嚴格嘅入籍考試取得公民身份

當然,都要有除垢法清除一下共諜

至於你問有乜理由支持遣反
就係唔遣反班支持中國嘅人,咪姐係邀請中國政府派人到香港享用福利兼投票?
這是常識吧
Btw我上面有一句可能容易引起誤會
我係指新移民入面,同中國政府有利益關係嘅人,以及加入過共產黨共青團嘅人,全部遣返

剩低嘅新移民可以擁有無國籍護照
留名
// 「引入又有咩問題」必然導致中國文化壓制香港文化//
原本唔知你講嘅高質文化係啲乜
原來係普通話同殘體字
咁根本係你嘅標準定得有問題,take propaganda at face value
我反而關心你段引文講嘅公民民族主義點樣surrender ethnic culture 同埋community
響公民民族主義底下,政府一樣可以推廣族群文化(我從來無講過公平競爭),只係定義族群嘅界線在於制度嘅核心價值而已

至於左翼思想方面
醫療同埋公屋制度嘅問題,新移民係其中一個問題,但唔係唯一嘅問題,左翼思想正正係講緊社會資源嘅分配。本土研究社講緊嘅收返棕地起樓、發展合作社房屋、建立土地資料庫呢啲,我反而想知非左翼嘅民族主義者會有乜嘢高見?係咪將所有使用者踢曬出去?咁輪候時間直情係零添啦

最後係遣返人口嘅問題
如果你話同中國政府有關係嘅人遣返,咁我支持啊,視乎你講緊嘅有利益關係係指啲乜嘢
不過你嘅做法有個問題
當你遣返嘅人口少,淨低嘅人口多嘅時候,而你嘅入籍考試又要嚴格,咁基本上就係無限期響境內製造一個二等公民群體(而家波羅的海三國依然有),其實更加不利佢地融入;你話需要經過一段時間歸化咁都合理,但係近乎永久咁將共同體中一部分人隔絕出去,基本上係自製族群衝突

再唔係就將大部分人遣返啦
但係第一呢個已經唔係你所講嘅波羅的海三國嘅例子
波羅的海三國獨立後,啲俄裔人口留響度就係non-citizen,但就算返俄羅斯都係自願
無話大規模人口強迫遷移,呢樣嘢點睇都係違反國際法
就算唔講人道,都最起碼削弱國際支持
更加唔好問具體可行性
你打算點,將啲人放啲響深圳河北邊就算?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞