如何對付快線撚

66 回覆
9 Like 0 Dislike
我覺得叫,因為始終除超越前車靠左行係定律嚟,最多阻唔到人無人會想理你。

係英國揸車真係完全無呢回事,人哋嘅靠左係講緊無條件用慢線,中線同快線都變成超車線,極有效率同自律性。

唔好話快線撚,中線撚都變全民公敵
我諗大部分都係對行車線嘅正確使用完全無概念,有時真係吹漲。大陸落嚟啲藍牌車都識得讓返條快線,香港啲假日司機同女司機仲on99 咁
之前Facebook 都有條片,警車着哂燈佢都照閘係快線幾分鐘,一樣無後果。呢一點香港警察真係世界級,我都未見過有人因為佔用快線俾人抄過牌。
但佢地係慢過1,2慢線d車
加上拉開5,6架巴士距離先老士
升到罰款1000睇人有冇人行
慈母唔捉,升到10000都冇用
fb有見過被抄
但警車本身閃燈有柯打點會理快線撚
快線撚同白車撚都好乞人憎
快線撚唔駛講
白車fing曬燈,安全下係市區我剷上行人路/衝燈都會讓
但係屌佢個老母無閃燈個d係公路行到隻蟻咁
條路100定80定70都開50
限50就開2/30
屌佢老母成條路俾佢搞撚彎曬
冇閃燈,上次下午繁忙時間5點半吐公
有個大馬沙展跟住個快線L廣福到大學全程快線都唔捉
中線L係老土
d貨van成日係咁,又唔知自己慢,比人打完一巴又閃燈
有幸吐露港見到捉過快線
科學園去到過左大埔路口,入上水粉嶺個段先捉
跟左勁耐先捉一架,但前前後後仲有好多快線撚
youtube大把
我都係見過一次咁多
大家一齊行慢d囉

利申: 冇車牌
比錢解決到嘅問題香港人係唔會怕你
要扣分先會驚
分嘅問題用錢都解決到
但咁樣講,當有個司機長期趕時間,80路行100,佢永遠都會超越前車㗎喎,無理由係咁係中線彈出彈入。但佢又真係唔阻人,因為其他車都行80唔夠佢快,咁係咪都要討伐佢?
你係咪戇鳩㗎?白車成車儀器你想佢揸幾快呀?
同埋有時無響燈唔代表車入面無人,只係代表佢唔緊急,車住個病人又想行幾快呀?就算響燈佢都係行咁慢㗎啦。
識人做救護,個個唔想咁早番到去再出車就龜轆番去博做小轉
關咩事,因為快線係真係好行啲,中間你要睇左右兩邊,啲女司機有時候會劣
扒頭有無聽過
中港牌快線撚特別嚴重
每朝北大嶼山都一班快線撚
見過一個拎住電話傾緊
後車又閃又響安都唔理
之後貼住佢 閘一閘 收一收油再行
揸車嗰個係唔係都係佢揸㗎啦,俾我飛返去博唔使做好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞