如何對付快線撚

66 回覆
9 Like 0 Dislike
香港人已經愈來愈唔識得揸車,特別係去到星期六,日。吐露港條慢線直頭行得快過快線。行得貼又話人推,唔貼佢又拉龍。

大家到底點對付快線撚?
一架半架就話,有時前面都想快,俾一㗎頂住拉住4,5㗎龍,推都無用。而且真係次次咁順利咩?推人始終有風險

有諗過響安,但係香港實在無呢種文化,你BO佢佢都未必意識到。一到weekend 頭都痛埋
搭巴士叫司機行快線
閃佢幾下會讓
分分鐘快過快線班LUN樣
問題係,你 前車 前車 前車(慢)
呢啲情況你閃都無用,係4,5㗎前車拉龍,佢理得你
唔小心hi到honk
換架5系wagon
閃佢,唔走就翻第3,2線算
快線L黑人憎就當然
但有好多第3給行80,90唔到仲要同前面拉開距離個d都好老土
仲要銀色
要拆晒車尾啲字
着件反光衣
咁佢哋選擇保持安全距離無得好怪,始終唔係個個都對推車呢件事咁有信心。

所以結論係其實推車唔夠強,直頭買個MON放係車尾,一超完車着MON屌佢快線L有無得諗
最好仲要有個男乘客坐前面

車尾有無字都無所謂,啲快線L邊有可能睇到你尾
如果多人咁做無所謂呀,問題係我揸咁耐車真係未聽過,見過有人響,最盡都係閃燈但前車一般好少理
假日識行一定行慢線,快到仆街
條氣唔順真係重點,
第一
本身法例係要求從右線超車

第二
助長快線L,覺得行死快線無問題,左右線有位你唔走係你ON9

第三
你行慢線其實影響其他大車,例如貨車,巴士
乜都無撚用,太多發自內心既快線撚,小路入公路,係屎唔屎都要cut 出快線既人多到佔勁大部份

差佬一日唔嚴厲執法,就唔會解決到呢樣野。調番轉,慈母高調捉一鑊金,應該last 到好耐
超你老母車
行慢線最少車用,通常都快過行快線班快線L
無得對付,唯一可以做就係一直叫自己咪阻人條線同小心駕駛
去中線同快線撚平排拍跳,自然有人推爆佢
如果得一架嘅話會打右燈跟一小段+閃一兩吓高燈,無反應嘅自己搵位走算

有啲快綫L係入返中綫讓你過,之後喺倒後鏡會見到佢cut返出快綫,都唔知咩心態
其實我有個問題好耐,長期行快線但行得好快完全唔拉龍個啲叫唔叫快線撚?
除超越前車外
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞