[經典共賞] 牛仔 • Workwear • 古着 • 軍褸 • Boots • Country Style (22)

1001 回覆
2 Like 8 Dislike
sorry 兩部大F, 一部FE2
好靚喎,邊度買?
有樣嘢想請教下

如果戴Bowler hat嘅話唔打tie得唔得?
(我戴fedora時都未必會打tie)
好靚呀
黑白我長影 rollei retro 400s
長期自沖自掃
係咪鞋帶太緊?
新 BOOTS 唔好挷咁緊..著一排皮鬆左先循序漸進緊返..
如果唔係就可能對鞋個 LAST 唔多啱你啦...
因為為左就返亞洲市場(多人扁平足)腳背位比較窄...
從而令你所指舊骨容易痛...
其實亞洲人腳背比鬼佬高先真
扁平足係有問題...
腳背問題係小弟工作經驗所得...
扁平足問題猶以日本人最為嚴重..而大多亞洲人就算冇扁平足問題亦腳背較低...
相反歐洲人普遍腳背較高...北美次之...
睇返好多歐美品牌既 LAST 都會出現賣到亞洲就發生長度合適但挷鞋帶時腳背有鬆既問題....有見及此先有品牌出特別 LAST 或款式專做亞洲人生意...例如 ALDEN 既 V-TIP...
小弟屬於正常腳背高度,亦試過腳部同樣位置痛...
之前方法及知識都係好幾位行內專家教導...在此只想分享同好及幫別人解決問題..希望幫到手..
係呀 亂配
勁呀!!! 我成日都痛
有無邊隻牌子既ptb 係似alden 唔想又買colour 8
長知識了
我就係有扁平足所以可能著某啲boot會痛
但又好衰 著上腳試時又唔會痛
係買完著耐小小先覺得痛
嘩!呢度好多黑白友!
令我想起三十年前成日係黑房沖菲林的日子!
xpan都係影過一卷就無玩,要掃好麻煩
我記得當年係去color six 同北角港運城對面工廠大廈一間lab 做。都還可以。
Alden唔係就亞洲人,而係本身Foot Balance System係Orthopedic Last

TruBalance TruFlare Modified 各有應對,Modified係對應足弓高,TruBalance係扁平足,TruFlare係扁平加腳拍外翻

Modified原本係德國既香蕉型Orthopedic Last,Alden收購返來改

詳見:http://www.knappshoes.ca/orthopedic.html
本來想入條rare.... 點知發現原來HYDE 已經賣緊飛 。 條rare 又無左!

我自己有機
高手!
Film Scanner依家都唔知擺左去邊
有沖機?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞