[求教] bse hd 上environmental engine 有咩工可以揾

210 回覆
1 Like 25 Dislike
公務員而加都難入
可以試下學下finance 野 可以幫公司計下climate risk, car non risk. 了解下唔同framework 例如tcfd, gri, ghg protocol.
on 9 有 BSE 唔讀走去讀垃圾科等乞食啦
收皮啦
林鄭:為了迎合大灣區發展公務員只能讓大陸人材加入 香港人請返上大灣區發展
而加bse 都多大陸人做,人地仲可以平過香港添,其實冇乜分別
讀完bse 咪又係乞食
Ching 可以講多d
可以試下學下finance 野 可以幫公司計下climate risk, carbon risk. 了解下唔同framework 例如tcfd, gri, ghg protocol.
利申先 我唔太清楚香港多唔多依類型嘅工 同你想做邊類型野 但我可以比多個prospective比你

你可以上網睇下carbon disclosure project (CDP), task force on climate related financial disclosure (TCFD) 嘅document 了解下佢地做緊咩 同依幾年嘅trend 我知CDP 嘅data analyst 有請environment background 嘅人用IAM 做scenario analysis 計low carbon economy 上市公司嘅transitional risk
Ching 好ball, 我會睇睇
我唔覺得會
15年由 ae 轉到 main con
你指邊間先
你做緊邊個site 呀
大陸AutoCAD 嘅draftman 都平過香港,而加大陸engineer 慢慢同香港接軌,j 記consultant 個diector 都話愈黎難同大陸佬爭
但係大陸外判 cad, BIM 成日畫到錯曬 你之後執撚死 wo
同埋佢地做得好 Hea 連我呀 head 都話唔好再搵佢地搞
平係冇用架 咁D野都要準先得架 佢地下下 Hea 畫 你之後返 HK 都係要搵人或自己大執 咁你交貨時間咪慢左 之後就被人屌
你指jrp??
係呀
JRX 出名垃圾架啦 當年我仲係工程狗果陣我日Hi夜Hi d圖亂狗咁黎
JRP 人工少,工作時間長,返工遲到扣人工,搵D 白紙一張的小朋友出去RUN JOB

除左想要返D 似樣的JOB REFERENCE,否則真係唔好揀JRP

你見JRP 一年四季都KEEP 住請人,可想而知呢幾間公司幾多人走,幾唔夠人用
anyway 巴打你邊間I 記出
TM,st 定 Mh
Mh, 我都認同自己係工程界契弟
Mh 都咁灰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞