★J慧中時間又到了(53)

1001 回覆
2 Like 10 Dislike
支那有冇人炒糧票?

以前成日聽人講支那買嘢,有時要黑市,好恐怖
i am原生hk人
細個深圳個棟好嚴
要證先入到大閘
但入面個泳池又開放畀非住客
勁反智
唔信
Say many time!
係咪用 外𣿬券?
唔好扮野,你證明唔到
X2
89年64前除咗國營食堂、街市,仲有鬼人用糧票 嗰時我同幾個朋友喺北京旅行,冥幣黑市兌130,喺火車度同對美帝後生男女吹水,佢地仲笑我哋兌得低,喺廣州市邊緣地方兌135
dont belive
外匯券點用呢,嗱,話U聽,89年我哋幾個朋友由北京去青島,買火車飛,梗係買唔到,撞到個香港商人,佢問我哋有冇外匯卷,有就跟住佢買飛,咁跟住佢買張企位上咗車先,15粒鐘車程喎,佢話搵車長買軟臥,咁跟住佢,一入去車長室show外匯卷,即刻有飛,仲有服務員遞熱毛巾沖茶

原因係外匯卷兌官方匯率,唔記得係100港幣兌5X咁上下,車長hold起啲臥舖,用外匯卷買即俾U,佢收咗外匯券就擺冥幣俾錢,賺黑市匯率差價,
所以我哋就係大爺上賓,仲安排晚餐喺餐卡,四餸一湯白飯任裝,唔使食推住車3蚊飯盒,狗也不屌

外匯券係咁用嘅,平常買嘢都係用冥幣,不過北京啲撚屌高級啲酒店只收外匯券

四獸唔吹水,真事,諗起個香港商人都非常感謝佢,唔係真係企咗喺喥,嗰時喺外地撞到自己人必頂力幫手,真香港精神
好撚懷念以前由廣州坐35粒鐘火車去北京,嗰時後生雖然窮遊,但一切過程值得回味,各地旅客又質素高,唔同今日
X3

以前廣州友誼商店只收外匯券
主要係有外匯管制地方必有黑市,黑市先係市場真實價格,友誼商店啲撚屌收咗外匯券擺返冥幣落去讚差價,唔係嗰位成功嘅香港商人講解呢課真實世界經濟學,我哋邊喥識,所以以前嘅旅行係真會學到啲嘢
咁高海拔有冇高山反應
坐硬臥 屌你老味嗰時啲支鬼一見你行開就去你張床瞓陣,最下格指定動作,一格6床位,一返嚟就拉鳩佢起身,唔使講嘢,佢會自動講「對不起、對不起,太累了」,條美國鬼妹比啲支鬼呢個動作嚇驚,佢條仔走嚟揾我哋幫手,老友同我一埋去成件扯起佢

嗰時真係唔驚嘅 隨時同佢拳頭中搵真理
拉撒蓋老母都去過

個時想去埋蘇聯,反正三條友都劈咗炮冇返工,去幾耐都得,奈何唔夠$$$
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞