★J慧中時間又到了(53)

1001 回覆
2 Like 10 Dislike
ready

老貓繼續收唔到sms
全世界收到4000 sms係老貓冇
支持無牌小販嘅都係on9嘅,增加社會成本,亦有衛生問題

探射燈:旺角夜市遺大量垃圾 (00:01)

旺角夜市完場後,清潔工人忙於清理大量垃圾。

on.cc東網專訊】新春期間,旺角街頭光顧小販的市民絡繹不絕,人山人海營造出熱鬧節日氣氛,遺下的卻是大量垃圾,今年有自發組織到場清理垃圾,更發現垃圾量驚人。環保團體倡加強教育,讓市民可持續享用特色食物。

逾百檔熟食攤檔在營運過程中產生大量垃圾,加上市民光顧時所消耗的即棄餐具,統統被隨處丟棄路邊。雖然現場有大型垃圾車供小販棄置垃圾,清潔工人的數目亦明顯增加,甚至有自發組織用紙皮箱充當臨時垃圾桶,又主動清潔街道,但成效不彰,大年初四清晨近百米的砵蘭街堆滿垃圾。

綠色力量副主席文志森表示,由於現時墟市沒有特定管理,自然沒有相應減廢配套。他指要令墟市的社區文化得以延續,長遠要從公民教育着手,鼓勵市民自備餐具光顧熟食攤檔,亦要珍惜物資,避免浪費,做個負責任的消費者和生產者,才可促進墟市的可持續發展。
好多年無係旺角玩, 以前過年係旺角玩通頂, 4,5點d垃圾已經係腰咁高幾坐山咁, 果d年代自由行都未興旺, 真係唔明小販有咩好撐, 做完生意拍下屎忽就走.
上世紀喺觀塘,好多無牌小販擺檔,食環曾經追捕小販搞到滾油倒出淋中途人,好似死咗

食死人冇得追究,四處垃圾,連登仔話係傳統本土文化,白撚痴嘅,小販全球都有嘅經濟活動,乜嘢傳統文化?

清朝傳統女人扎腳,有太監,屌那聲唔自閹去支持?
共匪閪就個個都知,睇吓羅素69定律呢鑊靈唔靈,支持本土文化OK,用腦揀吓邊樣「文化」值得支持保留,唔係咁撚on9
x2
日本AV公司有睇此post?

新游bAV講佢做 廢青閒情時,一路做,一路俾人搞

因為四獸is hk 0.1%
Jp us eu all watch this post
市川現正唔似游b了
X2
似牙中
村姑

老貓咪以為跟咗關蛇貼BAM圖連仔唔郁U呀
no露
老貓點睇reddit好多自愚圖
老貓有冇打過4000 24小時查詢熱線
need try
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞