讀緊polyu mls(醫療化驗)你問我答

192 回覆
9 Like 28 Dislike
講真,出place嘅時候唔係好覺有幾缺人,甚至有啲部門幾得閒(但唔知其他醫院係咪噉)
而且個lab已經好逼 再加人嘅話...
出field比你接觸下出面真實戰場 基本上乜都無得你掂 好人嘅senior比人落手做下 當proficiency test

唔該唔好以為讀書果陣出field無所事事 出到黎就唔用腦求鳩其做野啦
唔用腦做野 鳩hea又一日果啲諗法唔該出黎做野前就改左佢 錯就話鳩教你果個senior 呢啲新人唔請好過
我唔用腦嘅意思係講緊唔洗分析report講緊咩
sor 好燥 眼見而家新入黎嘅行行企企等收工 成班舊人做到成隻狗咁 真係忍唔住
但係上面絕對係真心話
我自己都試過出place做錯嘢,所以都唔會話覺得可以hea做嘅...
出黎做MED LAB?
真好
有架
你做manual PT APTT
做grouping
數differential
呢D 就算有機你都要接觸
呢個都係嘅,因為未出haema所以實際運作係點仲未知
要架
你睇到個CBC result 大約會估到佢係咪有問題
例如你有個CBC result 啦,有唔妥你去睇片,就見到有blast ,咁你要憑張片同個result 睇番你接下來要做D 乜野

或者唔係有blast 架,你見到成地schistocyte,你會諗乜?有咩further test 可以做?
阿仔,你咁唔得架
岩呀
我話大部分啫,可能之前出完clin chem所以多咗呢啲諗法
放心我唔會hea做嘅
未出haem
micbio 同histo 是但一個都出過架啦?
定你睇chem 覺得佢地真係行行企企無所事事?

個lab 其實仲有大把野攪架wor,唔止日常lab test
我地仲要cal 野,做OSH,chemical storage,audit,計MU
QC 肥左你點處理呀?
再做都肥左你點攪呀?
成批run 過?開第部機?點trouble shoot 呀?
呢個我知...所以上面咪話呢啲情況好少用到patho嘅知識...我無話唔洗做...
但學樓上話齋我只係出咗好短時間嘅placement,所以有錯請指正
係...10個有9個都唔個我哋實際做咩
都係唔會有人理嫁啦,始終唔係對客位
開多d呢類型既post介紹下就岩,
Mlt永遠成日比市民當透明
係...10個有9個都唔我哋實際做咩
仲有成日有人問我係咪會走去驗鉛水......
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞