讀緊polyu mls(醫療化驗)你問我答

192 回覆
9 Like 28 Dislike
無,怕麻煩
同埋呢科根本無時間
有無嘢係學完之後工作上無得用返出嚟, 而你覺得係可惜?
其實除咗啲basic lab technique之外好多都用唔返...因為好多都可以用機做
可唔可以講清楚啲
例如平時做嘢只係用下autopipette吸下reagent,放下sample落機,種下菌噉樣

而學校會用大量時間學病理知識,又好重視要我哋由lab 嘅data推測病人患咗咩病...但實質化驗師大部分情況係唔洗interpret lab result,都唔洗推測個病人患咗咩病,啲病理知識更加唔會有機會用返出嚟,最多平時做嘢當個人喜好去諗下噉
interpret呢part應該係pathologist做?
如果喺外國你哋職能會唔會多啲?
係pathologist做呀,所以響學校其實有一半篇幅都教緊interpretation,可惜大部分都唔關我事

外國就唔清楚
仲有會教好多conventional 嘅lab technique,但去到醫院係用機做......但無法,唔係嘅話無嘢可以考
但你哋出既report都有highlight abnormal result, 其實係咪唔一定經pathologist? 普通醫生都會interpret?
Highlight abnormal result電腦識自己做...好似一定要經pathologist因為出report要有patho簽名,之後report去到醫生手再解釋畀病人知
咁聽落可以日日唔帶個腦返工
做嘢小小心心就得,大部分真係可以唔洗用腦......
但你哋好似都分part 1 part 2, 好似part 1先可以簽名, 咁簽名又用嚟簽咩呢?
有部分嘅report係要有我哋同patho嘅簽名,可以trace back返啲test邊個做
但唔太記得咩時候我哋要簽 出place見間唔中先簽下
係呀patho做interpretation同簽名,但好似唔關做research事

Ai就我自己就驚嘅,但啲professor就成日話無論technology幾advance都唔會減人手因爲要靠我哋幫啲機做maintanence,只係職務上有改變...(不過噉樣仲叫唔叫化驗師?
係......其實份工都好大期望落差...
我覺得AI 發展純熟唔會影響MLT, 點都要有人做人手處理樣本嗰part, 反而係patho危危符
都唔係嘅
應該大部分result都係Part I MLT做sign out
除非好唔正常先會係個system自己hold咗比patho做sign out?
如果部機無事
QC又okay
應該真係?
你噉講又好似係,唔太記得了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞