好人好事 — 張國榮

288 回覆
1755 Like 6 Dislike
1)張柏芝
張柏芝遭遇車禍受傷 張國榮貼心送贈跟身護身符

2)張曼玉
張曼玉片場耍大牌 張國榮一句解圍

3)鍾鎮濤
鍾鎮濤低潮期獲張國榮相助 幸得演出「九星報喜」一角

4)替身李小姐
張國榮行俠仗義 為受辱女替身打抱不平

5)癌病男歌迷
患癌男歌迷盼見偶像一面 張國榮欣然答允

6)莫文蔚
莫文蔚難忘兒時獻花 緊記張國榮四字教誨

母親竟是當年伯樂 張國榮:I’ll take good care of Karen

7)陳奕迅
張國榮細心勸阻戒煙 陳奕迅大為感動

8)梅婷
與張國榮演對手戲感壓力 梅婷感激細心指導

9) 毛舜筠
曾是張國榮女友 第三任老公竟是哥哥牽紅線

10)劉嘉玲
劉嘉玲被嘲「北姑」 張國榮背後解圍

劉嘉玲事業不順 獲張國榮贈送桃花

10)導演張之亮
為振興香港電影業 張國榮象徵式收一蚊接拍「流星雨」

搵極都有,真係痴線

當 年 情 常 在 心

紅 塵 夢 醒 無 憾
11)張衛健
張衛健偶然得知張國榮電話 感激提攜:叫我表哥

12)黎明
自詡張國榮徒弟 哥哥:可以更進一步

黃霑:張國榮是最早發現黎明音樂潛力的人

13)王傑
王傑坦言:對自己最好的就是張國榮

14)Twins
回到新人組合時 阿Sa膽粗粗致電哥哥出演MV竟答允

15)導演黃百嗚
不收片酬主動出演「家有喜事97」 黃百嗚大讚張國榮有義氣

張國榮新年親自打電話拜年 黃百嗚:好尊重長輩

延伸閱讀

樂壇比利 — 譚詠麟
https://lih.kg/1001530
D標題好撚娛記
屌,好衰
仲以為有雙古,老美唔出?
可以寫到聽朝
屌,又問
新年了
落實這新世代紅人傳奇!!!
打手嚟,收左張生幾億係陽間吹奏佢
琴晚先啱啱又睇完春光乍洩 好撚sad
唔洗講啦,好似係人都知
點解英皇電影唔上!屌爆英皇老母!!!
最鍾意一定係呢套 何寶榮
仲有一單
N年前有個女人打上電台分享
話自己好depressed咁半夜係條街到喊個陣
哥哥揸車經過見到佢
於是落車安慰佢
對一個三唔識七既人都咁好

同埋仲有一單
上埋佢屋企俾佢簽名
次次睇完都好心up,不得不提soundtrack
這個就要從 1994 年一個電台節目說起,當年已是影壇一哥的張國榮到吳君如的電台節目作客,當時黃偉文問哥哥,如果要揀一個張國榮接班人,會選誰?反而張國榮覺得這樣會給他們很多無形的壓力,對他們也不公平。於是張國榮就提出看好哪幾個新人。

如果講電影呢,你哋可以留意一個人,(佢)仲係好新,新到簡直唔知點形容佢,但如果你有留意電視,咁通常都係睇嗰個台啦,咁佢就有一部戲,嗰個人就叫做古天樂,我覺得佢個型就真係好做囉。
—張國榮
睇人真係準到..仲要果時雙古真係暗星冇人識的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞