暗瘡嚴重進食微笑都痛 23歲女拋包袱首次素顏出街

137 回覆
156 Like 55 Dislike
連登仔都係咁既樣
暗瘡真係好睇體質有時你做幾多野佢都係照爆
但肥唔同我唔信瘋狂做運動同控制飲食改變唔到
僵屍病毒
爆瘡真係盡可能唔好化妝, 或者買護膚品同化妝品前上cosDNA參考啲成份會唔會致粉刺先決定用唔用, 同埋轉用無油嘅卸妝產品
女人仲有樣叫多囊卵巢症 基本上無得搞
個口好臭
應該要睇下醫生 一個唔得就睇第二個
張圖好熟口面
中學有個師姐嚴重過佢
我食左半年a酸 停藥4個月 so far 未有暗瘡
好開心
把口咁臭都應該要自殺
如果以中醫角度條女應該係陰陽失衡搞到係咁爆瘡,搵仔仔同佢扑野令陰陽平衡返就會變返正常

我之前都係咁嚴重,因為返通宵搞到係咁爆瘡唔撈都醫唔掂,中西醫咩都試過曬除左食A酸(因為貴...)都係無用,最後搵到條女扑野就慢慢好返
一早都話化學嘢唔好
最好就唔好化
用水/乳囉
用油清潔得唔乾淨仲衰
生緊就儘量唔好化妝 要化都係用粉餅 成份單純好多
乜野bb cusion果啲最毒 被稱為細菌培養皿 勁多菌

暗瘡生完又生又搵唔到原因
就要留意下日常用品例如洗頭水 護髮油 (呢啲化學成份/油會致髮際線痘、淋巴痘)牙膏(含疿牙膏致下巴痘)
會唔會成日食奶類製品 芝士 高糖分食品 (引致皮膚發炎)
唔戒呢啲 食A酸都難斷尾

建議search輕鬆美膚 睇台灣皮膚科醫生陳皮既靠腰文
會對暗瘡了解多左
咁要定義咩叫醜
一講完就爆
睇完#2覺得#1都唔差
可以試下用evelom卸妝膏
其實每個人皮膚都唔同
最好就拎sample 試左先
muji 一用即爆瘡
最好用之前上cosdna.com 查左成份先再用
Fancl真係好撚好用
之前用40幾蚊開架野,用到生瘡
而家用fancl用左幾年,都正正常常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞