終於踏入快捷支付新時代!明天(1月28日)支付寶HK易乘碼正式應用香港公共交通系統

137 回覆
15 Like 346 Dislike
sorry
我真係唔應該係連登講呢d

咁其實唔需要講乜qr code 乜nfc 乜體驗

完全唔而要討論

完!
笑撚死
乜嘢先乘搭後付款嘅「嶄新」體驗
八達通咪一樣可以負錢
叻啦 去香討打飛機啦
公道啲講, 最大問題都係用既人
你識開定app既, 就算qr code都可以好快
八達通咪有堆濕鳩師奶拎個手袋死磨爛磨, 最後死死地氣摷返出黎
https://youtu.be/v9TeKgYOC6g

快嘅十秒 慢嘅廢老電話load十世都似
user experience問題之前仲有個好大嘅privacy問題囉

講明先唔接受行得正企得正冇事嘅呢類回答
等睇有人呼喝小巴佬還錢
在深圳搭巴士,d乘客掃qr code同拍深圳通一樣快
我因為老婆見有優惠既緣故, 逼我去百佳用支付寶俾錢. 我用完之後, 只係覺得用qr code俾錢真係好反智

我已經係開定隻app去等俾錢, 但埋到櫃頭呀姐用部機掃個qr code, 掃左3~4次先搞掂. 我老婆佢自己都係咁, 有時甚至開唔到qr code果版.

亦試過過錢都過唔到like this

我一向都支持多元化支付方式, 咁先促進支付系統既發展. 但我真係覺得用qr code 俾錢呢樣野, 真係弱撚智

btw 支付寶已刪, 強制幫老婆刪撚埋
有幾新時代?八達通上車啪一啪就得,你仲要開app仲要扣電話既電先比到錢咁叫新時代?講L到比完錢唔洗增值返咁,倒退既時代?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞