終於踏入快捷支付新時代!明天(1月28日)支付寶HK易乘碼正式應用香港公共交通系統

137 回覆
15 Like 346 Dislike
要慢既點都會慢 D 阿姐用8達通 係咁掃咪一撚樣
就算啲阿毛嗱住張八達通慢慢嘟點都會快過支那寶,因為支那寶個qr code 太複雜,scan 嘅速度好慢。相對地八達通嘅nfc 快好多
而且支那寶嘅qr code 係optical 嘅,scan 到嘅範圍唔夠nfc 大。nfc 嘅範圍大好多,而且唔須要對正
快?等睇一堆蝗塞晒交通工具
不過都係有d人唔知自己電話nfc 晶片係邊 亂掃
希望d狂燥小巴佬唔會屌鳩人啦
唔得
佢根本做唔到八達通果種方便快捷同使用者習慣
拎個銀包出嚟一拍就搭到車,你係好難去改變一個user呢個習慣去令佢拎個電話出嚟scan code俾錢
家吓要遷就大陸人啊!
都唔知有乜好屌 多一個替代方案
唔想帶銀包出街 一部電話搞撚惦
個班老古董接受唔到咪日日帶住張膠卡用囉 又冇人唔畀你用
等睇跌爆手機
肯定有人掃幾分鐘都掃唔到
而家去七仔成日都有呢D人
放心 遲D 港鐵 同埋巴士都會有
諗下有咩人會有支付寶而無八達通你就明
有定有師奶,廢老嘟10幾秒都嘟唔到

應該立法規定必須考核

5秒內嘟唔到冇得用
八達通喺香港行左咁多年, 差不多每個人都有多過一張, 你而家整落啲小巴度真係多撚餘, 有咩人會唔用八達通一啪搞掂走去開個電話又開個code慢慢掃
要推電話支付喺啱, 但唔係一味為左俾支那人用而做囉, 就算支那人落香港玩, 人人都出張八達通啦, 撚有人用code搭車咩
不過小巴幾難搭, 蝗好少用
之前話 香港地鐵都將會有QR CODE 入閘
前兩日係百佳先見到有個死廢老用支那寶,個收銀嘟哂全部野佢先慢慢拎部電話出黎再禁開佢,又要對唔準Scan唔到,個效率慢撚到仆街
而家邊邊係56k 呀?
On9 仔
如果支付寶HK入apple pay,可以NFC搭埋巴士地鐵買野食
八達通三年內收皮
反正三年內八達通都係會繼續不思進取
其實上面批評嘅人
有幾多人真係有搵一段日子,親身咁去用支那寶/ wechat pay?

你地講嘅好多問題
例如到俾錢個刻先開qr code ....
呢 d 所謂問題其實係用家問題wor
因為不論cash, 八仔,apple pay, 支那寶
都一定有人會阻撚住哂咁用

我不嬲都係用電子支付,盡量唔用現金

我近呢一年開始將支那寶/ wechat pay 融入自己生活咁去用。同之前對比,我個人個使用體驗我完全唔覺有乜退步,亦唔覺有乜問題。你地所講嘅用家問題,根本就用乜支付方式都係咁。

我絕支持有其他方支付方法出現。直至八仔入到apply pay 為止。因為雖然八仔係好,但佢唔入apply pay 唔能夠令我可以只係用一部電話做哂所有支付。基本上我而家除左坐車會用八仔之外,or 某d 鋪只有八仔而無其他支持方式,我都係會用apply pay or 支那寶去做,黎緊綠van 都用到支那寶,我相信我都會完全轉用,最好連巴士地鐵都快d 開埋呢個方法,打柒八仔呢d 不思進取嘅垃圾
大陸野你咪繼續親身用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞