netfix 雨傘學院

206 回覆
60 Like 9 Dislike
有興趣既可以follow 作者Gerald Way個ig(geraldway)
佢開始post佢對劇入面既角色既睇法
幾有趣
睇咗頭三集,覺得好垃圾,頂唔撚順就棄咗
其實頭兩集都已經有咁嘅感覺,但諗住畀次機會佢啦,唔好咁快放棄,but sorry,結果我又浪費咗一個鐘
套戲啲節奏好拖,一嚟佢有過去、現在、未來(5號仔)三條線穿插,但係我唔欣賞佢呢個手法,將一啲好簡單嘅嘢複雜化;二嚟係好刻意想留啲伏筆想引你睇落去,想吊你胃口,but sorry again,只係倒人胃口
例如,一開頭話點解阿爸個眼鏡會唔見咗,懷疑有兇手殺完阿爸就偷走咗,然後原來係2號仔拎走咗,跟住扔走埋,令觀眾以為背後有啲咩內情,唔通2號係兇手?但原來只不過係佢驚阿媽畀人懷疑,就拎走咗
然後3號喺錄影機到見到啲嘢,然後又斷咗一斷,走去講其他嘢,呢啲留伏筆嘅手法真係噁心之極……原來係阿媽疑似毒死阿爸,如果冇咗呢個環節,啲線索就會斷哂,1號就唔會再調查事件……呢個「巧合」真係作得十分牽強
而5號又極之自大,覺得班兄弟姊妹做唔到嘢(其實都啱嘅),唔搵佢地一齊幫手去調查世界末日單嘢,喺商場到畀兩個面具人夾擊,明明一個teleport出去商場就搞得掂(明明佢係doughnut店就做得到),硬係搞到好似好驚險咁,又係噁心之極……
然後面具人去到學院到襲擊眾人,一班異能人竟然連兩個好似冇異能嘅人(至少我睇到第三集唔見佢地有)都打唔贏,屌你老母咩,喺過去佢地仲細果陣明明可以阻止到劫匪打劫銀行,而家大咗反而唔得?然後個燈跌落嚟,1號起返身,眾人見到佢好多毛,好似好驚訝咁,但大佬呀,兩個面具人拎住槍喺大宅到,處理咗先啦好嗎?居然又畀佢地走咗飛刀呢屌……怪力呢屌……mind control呢屌……
然後2號去到阿媽果到,問佢係咪聽唔到槍聲,然後一向最愛媽媽嘅佢,自己關咗佢機,睇到一頭霧水,好明顯又係伏筆嚟,想後面再解釋,but sorry, no chance any more

以上只係冰山一角,未能盡錄
成套劇最重要嘅線索係阿爸點解死,同埋世界末日,但係佢嘅表達手法就差到無倫,好多犯駁位,全班友係到唔知做咩膠,拖到2046,真係一路睇一路屌
my chemical romance?
same...
睇到第6集真係屌唔住飛住黎睇...平時睇劇極少會咁
作者係my chemical romance vocalist
yes
所以點都會睇埋佢
節奏真係好慢
我仲諗關mcr咩事,睇哂成套都冇佢地一首歌,原來ray係作者
睇到第5集屌唔住飛住咁睇埋佢
no. 1 真係成套劇最撚黑人憎果個
冇料又要做隊長 成日以為自己係no.1就真係no.1決定又錯
問佢有咩plan又口啞啞 十足d仆街老屎忽以為自己最大粒咩都係岩哂咁
最撚on9就係明明7號番academy應該可以和平解決點知條撚樣又要呃人又困住佢最後搞到7號走火入魔世界末日

劇情進展極慢 成日講緊一樣野又可以插埋d無關係既情節入去咁見到1號3號跳舞果到真係即飛唔撚睇

成套劇最好睇反而係睇4號仔solo癲癲得得既行為同埋hazel煲老藕
佢漫畫有集既title叫but the past ain’t through with you
我諗mcr fans唔洗我解釋都明

Cause we all wanna party when the funeral ends
呢個真
喂!睇到第六集,好睇喎
真係成套劇最唔撚信眼係no.1條撚樣 以為自己係第一真係大撚晒咁樣
Ellen page返嚟學院嗰陣明明可以問佢發生咩事 問佢有咩能力個時
竟然條戇鳩no.1整暈佢 仲要其他兄弟姊妹都叫佢放咗Ellen 佢死都唔肯放 最後搞到佢成魔

Ellen先係最慘個個 冇能力個陣就係咁俾人話係負累 根本冇當過佢係屋企人 當佢有返能力嗰陣 個撚個就怕晒佢 個戇鳩no.1仲要困住佢
佢成世人都俾人當過街老鼠咁 屋企人又覺得佢係負累 成日俾人冷落
突然之間有條友覺得佢咁特別 俾到愛佢 佢啲戒心都放低晒啦
btw 睇埋第九集去心情一定愉快啲
And we all get together when we bury our friends
又好似係真
老豆英明
套野真心垃圾
有無人覺得李施嬅似7號
我覺得劇情幾好
手法真係 好散亂
加想一號 同條黑妹又煩膠
5號自大係正常 佢年紀同能力都最大
一號關住女主 果度真係 真心膠到震
其實4號同5號最撚正
一個就傻西道友 但又蠢唔哂
一個就超級聰明 但就好似佢老豆咁講
太早超越時空 個人癲撚到中意隻公仔
3號如果肯用多D技都好成9集都係行行企企
3號喺屋企對住Hazel同cha cha
其實肯出大技就唔會拆左半個屋企
咪係屌,你唔向親人用姐,敵人都唔用玩隻手空拳對子彈 佢直頭可以收Vanya皮但係一直斯斯縮縮,同1號條線又on99咁。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞