[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅2

110 回覆
17 Like 4 Dislike

睇完離境大堂搵唔到啱食既餐廳食早餐後,就去入境大堂
呢度貼左Heathrow Terminal 5拎過既5次Best Airport Terminal獎

參觀完Terminal 5,又行完入境大堂都冇野啱食就搭返Heathrow Express返Terminal 4

由Terminal 5開出既列車全部都係Heathrow Express
如果大家買左Heathrow Connect既車飛就麻煩坐一個站去到Terminal 2&3轉車

睇完7分鐘後有車就即刻行去車站
週末嘅話提早90日買heathrow express 只係5.5

Heathrow Express用Class 332電力火車
今次架車停定終於影得清楚

Heathrow Express有一卡頭等,不過我Free Transfer當然唔坐得

座位望落都舒服過其他火車

影完相之後我就返去普通車廂坐低

個位好舒服,坐到唔係好捨得落車
(其實係唔想返香港 )

坐到返去Terminal 2&3又係時候轉車
不論Heathrow Express同Connect都好,係停車時都係停到月台最前
月台容納到10卡列車,但列車只有5卡,
所以轉車最好揀車尾坐, 咁就唔洗行咁多路

我去到Terminal 2&3就係因為坐車頭,行唔切去坐Heathrow Connect去Terminal 4
最後等左15分鐘等下一班車
呢班車都係Class 360電力火車,淨係來回Terminal 2&3同Terminal 4
所以佢係停站係月台後半段,不過都好既,方便影相

呢架車就係3+2座位排列,感覺上架車都舊D

返到Termina 4咁我既Heathrow鐵膠、Terminal 5遊就完畢
可惜我住Russel Square,要去Paddington搭Heathrow Express好麻煩
如果唔係我會想試下

返到Terminal 4,終於要入禁區啦

過安檢冇咩人,好快就去到禁區
係禁區內其實都好多野要做,要買手信俾公司同事、幫人買Jo Malone等等

完成後就去Plaza Premium Lounge沖個涼食D野先
好在Plaza Premium Lounge就係卡塔爾航空Lounge隔離
咁即係我見到閘口安排先行過去都唔遲

係香港時我入過Plaza Premium First,咁根據我用既The Club白金會藉,我應該可以入多次Plaza Premium Lounge
不過去到Plaza Premium Lounge之後,職員話唔知The Club會藉係咩

於是我就即刻打電話返去香港The Club熱線問清楚,個職員一開始同我解釋我可以入一次PP First同一次PP Lounge,我答返佢「我明白,我就係香港用PP First,係倫敦用PP Lounge」
跟住個職員又話用晒兩次Lounge Access可以用8折優惠使用,我就問佢咁如果Check到我未用PP Lounge係咪可以退返俾左既錢先
個職員一開始口響響咁答係,咁我就決定先俾錢入去,點知個職員突然話「冇架,冇得Claim返架」
聽到之後我就係電話度屌The Club個職員
幸好最後Plaza Premium Lounge果邊職員照俾我沖涼,不過我就冇食到野,餓住咁上機
(返到香港我又打多次去屌柒The Club個職員,話佢誤導 )

開始登機前5分鐘我就離開Plaza Premium Lounge
見到安排左係6號閘口,當然要去影返張相
今次搭QR4,2點15分由倫敦希斯路起飛

QR4用A380客機,係我買機票時我係未坐過既
所以我去程揀左QR7波音777,回程QR4既A380係根據機型選擇
不過由買左機票到等待出發期間,我就因為新加坡航空平機票坐過兩次A380

雖然坐上層,但都係需要係下層上機

行到機尾就上樓梯去上層客艙

雖然係安排左上層窗口位,但原來係Exit Row
有個男人見到我既反應問我係咪唔滿意,洗唔洗調位
不過佢坐中間位又唔係窗口位就一口拒絕左

超闊既空間,不過冇窗口、窗邊Locker、Taxi同起飛冇得睇機外Cam

A380既Safety Card

離開倫敦時個天又開始多雲,英國既天氣真係好難估

當飛機起飛後,我就拉個Mon出黎用

第一時間睇下機外Cam先
點知因為入左雲層,咩都睇唔到

當飛機去到一定高度後,空姐就開始準備派餐

首先會派Menu
跟住好快就會派餐,因為上層係2個空姐服務56個經濟艙座位
而且呢56個位重要係一半上座率都冇

我揀左紅咖哩雞飯,太肚餓既關係我覺得好好味
好想食飽再問佢拎多個餐,不過最終係冇問到
爆左post要開2

晏晝機訓唔著就搵戲睇,點知搵到個旅遊節目講香港

搭天星同山頂纜車

又去旺角食肥姐

飲維他菊花茶同食臭豆腐

最後重去埋坐昂坪360同行天壇大佛

去到降落前個半鐘左右就派小食

今次個雞卷連埋一個椰絲蛋糕
不過個椰絲蛋糕幾好味

6個幾鐘機程,計埋時差凌晨12點就去到多哈機場
巧合係機場快線列車同Class 332係caf產品, 而且兩者都係1998年投入服務 (heathrow express比機場快線早2個禮拜投入服務), 所以heathrow express車箱佈局都會有d似曾相識

係多哈落機時可以由上層直接落機,順便可以參觀下商務艙
首先見到位於經濟艙同商務艙中間既Bar

商務艙既佈置係1-2-1反魚骨排列,每個位都可以直接出入走廊

商務艙座位,唔知我幾時先可以坐到
(利申窮撚 )

原本參觀完商務艙就應該要落機,不過空姐見我影相就問我睇唔睇埋頭等艙
頭等艙座位,望落私隱度冇商務艙座位咁高,但就闊D

頭等艙同樣係1-2-1座位排列,前後座距闊D
即使變成床都可以成個人伸直而唔需要打斜訓

頭等艙既廁所

睇完頭等艙就係機頭既樓梯落下層

A380既駕駛艙入口,問過空姐可唔可以入去參觀,結果係唔得
不過都好多謝佢帶我參觀頭等艙
你見我連搭飛機都講咁耐就知我長氣
商務位用am都可以換到
其實唔難
其實兩個post加埋再稍作整理真係成份倫敦攻略

再次去到多哈機場既離境禁區,又睇一睇之後班機係咩閘口
見到QR818係E1之後就即刻過去

係CDE中間既巨型木偶

雖然已經係夜深,而且又好眼訓,不過呢個牌都係要影既
如果就影到濛晒

QR818都係用波音777-300ER

機艙內其實同之前兩次坐QR815同QR7一樣

返香港呢程我揀左座位17A
當所有乘客上晒機後,中間17B個位係冇人坐
不過今次17C有人坐所以唔可以太過份,但個人都可以挨住窗口打斜訓

總括黎講,我坐左4程卡塔爾航空飛機,隔離位都係冇人坐既

Safety Card Again

QR818係凌晨2點起飛係Red Eye Flight,所以座位上已經放左毛毯同過夜包
過夜包內有襪、耳塞、牙刷等基本設備

旁邊既A380正正係剛才由倫敦載我返多哈既A7-APE

好眼訓又好肚餓既情況下,飛機準備起飛

係眼訓同肚餓之間,我選擇左等派餐醫左肚先
今次都係揀雞飯,個甜酸汁雞飯幾好味

食飽後望一望窗外,原來已經開始日出

見到日出又忍唔住想影一影先

等到個天光晒之後,我就真係訓覺啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞