[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅2

110 回覆
17 Like 4 Dislike
睇左幾多間博物館?@@
因為我太長氣
btw 我出左街update唔到,靠睇你遊記啦
數唔到
咁鬼好心機寫

倫敦旅遊達人
有心機都係,但達人就唔係啦

離開貝爾法斯特號時正值黃昏,呢個時候既塔橋更加靚

貝爾法斯特號既左舷

個天咁靚,唔可以唔去碎片塔睇風景啦

不過去到碎片塔入口先發覺中招
因為天氣太好既關係,好多人排緊隊

係門外排完,去到一樓售票處再排過
排左差不多30分鐘先換到飛
碎片塔如果買飛入場要32蚊英鎊,我用London Pass就包左

換完飛過完安檢,轉兩次Lift去到68樓後,就可以行上去觀景台
觀景台有兩層,69樓係室內而72樓係室外

一開始我直接去72樓
呢度係真好大風,同埋今朝落過雨所以地下重係濕濕地

由碎片塔望返Coca Cola London Eye方向

望去西南方重可以睇到少少既日落

望去東邊

望返落去塔橋
72樓一來係單層玻璃,二來未天黑,所以用Iphone都勉勉強強影到相

係72樓行完一個圈就因為太大風,要返落去69樓
69樓係室內觀景台,呢度就有檯櫈酒吧等等

酒吧後有棵聖誕樹
不過因為69樓太多設施,所以要搵個好既位置影相都唔易

由69樓望落去泰晤士河

貝爾法斯特號同塔橋

我係碎片塔留左1個鐘左右,由日落等到入夜
呢張就係開始入夜時影,可以睇到相既上方開始有反光

差不多黑齊既倫敦夜景
泰晤士河中間全黑既橋係千禧橋,中間偏右好光既就圓頂建築物係聖保羅座堂

入夜後既塔橋
入夜後既碎片塔更加難用Iphone影相,呢度都係適合裝備充足既攝影者

離開碎片塔又返去Borough Market
星期五既Borough Market收6點,所以睇完夜景都夠時間食多轉

夜晚就食飽肚D,揀左西班牙海鮮飯
不過食落就一般般,又或者我買呢轉係尾水,可能剛剛出爐會好食D既

食完西班牙海鮮飯都唔夠飽,就返去露天區域睇下有咩吸引

叫左個Pad Thai,水準唔差
我覺得好味過個西班牙海鮮飯添

6點左右我就由Borough Market出發去泰晤士河邊
呢度都有個聖誕市集,不過我冇睇任何野

因為6點30分至7點15分之間,塔橋會升起俾大型船隻經過
但架船早左到,所以我準備唔切影晒成個升起同降低既過程
不過可以親眼睇到都算唔錯

當吊橋升到最高,架船就經過啦
過既時候重會鳴笛

過完之後吊橋放返低,D車又繼續行
前後只係5分鐘內既事,而且係6點30分前已經完成
如果信佢個時間表6點30分先到就乜都睇唔到

睇完塔橋升起之後,就經塔橋行埋過對岸

由塔橋望出去,個天清到
可惜我聽日就要走了

去到倫敦塔外既河邊再影多次塔橋既夜景

倫敦塔同埋旁邊既溜冰場

行到去倫敦塔後面既巴士站,就係度等15號巴士啦
15號巴士係倫敦唯一一條巴士線仍然有AEC Routemaster行走
所以我就係度等,想睇下有冇機會坐到
當對面反方向既15號一架又一架AEC Routemaster經過
而我呢個方向等左半個鐘都冇車,最後我就放棄了

坐15號巴士去到柯芬園附近就落車
跟住轉91號巴士返去Russel Square落車
係Hostel附近行多陣就返去執野準備第二日返香港
POST 2 留
去過幾次歐洲, 都覺得market咁樣一大盤擺出黎
通常都好睇唔好食
認真高質post,繼續留名支持,睇完好想暑假翻兜倫敦,上次去未玩夠
我都覺,個Pad Thai即炒明顯高質好多
我都係,我已經好想再去英國
第十七日 (8/12/2018) 星期六

呢一日好早就醒左,拎齊晒D野之後就Check out
未夠8點已經離開Hostel,當然想睇下會唔會去到多一個半個景點

但係我2點機,朝早D景點就10點先開門
所以最後都係去Russel Square站搭地鐵

最後一次影呢個站牌

不過今次要睇清楚架車終點係邊度先上車
Piccadilly Line係一條Y字型既路線,除左去Uxbridge站外,即使去希斯路機場都有分Terminal 4同Terminal 5

經Terminal 4前往Terminal 1,2,3既都城嘉慕1973列車

大約1個鐘車程就去到Heathrow Terminal 4站

Welcome to Terminal 4

Check in前先去做埋退稅

之後就搵返卡塔爾航空既A行段Check in
我問地勤可唔可以要A380上層,佢重問我想要窗口位定走廊位

Check in後趁有時間就去Terminal 5行個圈
雖然坐Heathrow Express穿梭幾個客運大樓係免費,但都要拎返張飛先

又係呢張空白既飛

Terminal 4站牌

由Heathrow Terminal 4站開去London Paddington站既Heathrow Connect
Heathrow Connect由機場出市區要25分鐘,用車係Class 360電力火車

呢一列Class 360係2+2座位排列

Class 360既座位,雖然薄薄地但坐落OK既

去到Terminal 2&3就可以轉車去Terminal 5啦

來往Terminal 5就坐Heathrow Express

車廂入面明顯靚好多同高級好多
Heathrow Express來往機場同市中心只係需要15分鐘

好快就去到Terminal 5

落車後先去離境大堂參觀
我覺得佢個設計幾似關西國際機場

係大堂既正中間有棵聖誕樹,好靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞