[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅2

110 回覆
17 Like 4 Dislike
重有2日行程未寫,所以先開定新Post

https://lihkg.com/thread/964146/
第一個Post既Link係度

預計5版左右就可以完成最後2日行程,不過之後都會打埋整個旅行既詳細行程同埋解答大家既問題(如有)
開到2
我太長氣,加上17日真係揀相都揀左2000張

離開Golden Hinde後就行去附近既London Bridge Experience
呢個體驗係指定時間開Tour,所以大家可以用London Pass換左飛先(原價27.95蚊英鎊)
未夠鐘開始就去參觀Golden Hinde,咁就可以善用時間

由票務處左手邊轉落去London Bridge橋底,就係London Bridge Experience入口
向前行多1分鐘就係Golden Hinde

London Bridge Experience入口,呢度開始已經唔係幾收到電話訊號
入到去之後更加係唔可以用電話,全程要跟住指示行
第一部分就係介紹London Bridge既歷史、有關既傳聞,去到第二部分就係鬼屋
不過唔想玩鬼屋既話,都可以完成第一部分後離開

參加完London Bridge Experience就去附近既Borough Market食晏
Borough Market位於London Bridge附近,一個火車橋底既市集

首先行下露天檔攤,呢度主要賣亞洲風味食物
好似係泰式金邊粉、新加坡叻沙咁

跟住行去另一邊有蓋既地方,就會見到好多旅遊書有介紹既野食
好似係呢個超大鑊既西班牙海鮮飯咁

行過隔離(其實都係同一檔)就會有賣生蠔同海膽既檔攤

呢一檔由後生仔打理,款式會多D不過貴少少

我揀左一隻貴D既蠔(4蚊英鎊)、一隻平D既(2蚊英鎊)同一隻海膽(3蚊英鎊)
一分錢一分貨,貴D果隻真係好味好多,不過平D果隻都唔差
但係隻海膽就好難食,入口又酸又臭咁
有一個香港家庭見到話想試,我叫住佢地話唔好食千祈唔好試

係後生仔對面既檔攤都係賣海鮮為主

亦都有生蠔同車厘蜆等等,款式就少D不過10蚊英鎊6隻
(有D大隻D就15蚊英鎊6隻 )

我就叫左4隻生蠔同2隻車厘蜆試下
呢邊D海鮮質素都唔差,味道都好鮮甜
如果我建議既話,兩邊都試晒就最好
反正都係20蚊英鎊,係香港食好D都唔止咁既價錢啦

今朝由Hostel行去Golden Hinde重係橫風橫雨,食完個晏竟然藍天白雲

離開Borough Market就穿過Hay's Galleria去泰晤士河邊

去到河邊就見到貝爾法斯特號軍艦

第三個景點就係帝國戰爭博物館貝爾法斯特號
呢個景點入場費要16.35蚊英鎊,用London Pass就已經包左

貝爾法斯特號軍艦泊係泰晤士河正中間
上船前要經過一條好長既橋

係船尾可以見到塔橋,難得天氣咁好又冇背光就影返兩張相先

貝爾法斯特號軍艦既英國皇家海軍旗同塔橋合照

登船後先拎部導覽機,之後就可以自由參觀
首先會見到船尾既大炮

跟住就沿甲板行去船頭,途中會見到貝爾法斯特號既煙囪
貝爾法斯特號1938年落水,曾經係第二次世界大戰中作戰過亦都參觀過韓戰

船頭既風景幾時都係咁吸引
英國軍艦既艦首旗傳統上係掛上英國國旗

直望就係London Bridge
藍天白雲下睇風景都特別靚

係船上面睇碎片塔,今日天氣咁好一陣上去睇風景一定好正

由船頭望返成架船

船頭既大炮,好型棍,睇到濕晒

睇完大炮我就行上一層繼續參觀
(不過其實唔應該上去,應該係呢層入去室內參觀先係順路 )

剛才船尾上船既甲板係Lv 2,行到去船頭甲板係Lv 1
黎到呢一層就係Lv 01

入到去Lv 01室內就開始順住參觀路線,先爬梯上Lv 02

呢度雖然望落好似舦房,但其實唔係

Lv 02甲板既40MM口徑高射炮

位於高射炮後面既應該係雷達

係Lv 02既室內就設有Bridge Wireless Office
其實即係貝爾法斯特號同外間通訊既地方
義工會叫你用摩斯密碼打自己個名,佢會聽住再寫落張Cert度俾你

玩完摩斯密碼又同義工傾左陣計,就直上Lv 04啦
開到2

Lv 04 Flag Deck係全船最高既地方
係度當然要睇下風景啦,先由船頭望出去

望返船尾方向,左手邊就倫敦塔、中間係塔橋,右邊就係市政廳

不過Lv 04其實重可以爬高多少少

上面就係Director Control Tower
坐係入面既人係負責計算大炮發射既方向、射程同埋俾指示等等

睇完Lv 04就返落去Lv 03,首先參觀舦房

由舦房望出去既風景

至於呢間係舦房後面既房其實唔係船長既,係負責航行既船員訓既

係Lv 03既後方就係Operations Room

所有關於航行既Operation包括雷達資訊、點安排航行路線都係由呢間房負責

Lv 01或以上其實好快行完,所以我就行去Lv 2繼續參觀
呢一層主要係海上生活設備既房間,首先係睇下洗衣房

洗完衫乾衣完畢就係隔離燙埋,一條龍

船上既Mail Room,所有信上到船都係呢度分返俾船員
同樣要寄信出去都係拎黎呢度啦

船上亦都有一個小型教堂
雖然一般既禮拜係安排係甲板進行,但如果有需要做私人崇拜都可以係度舉行

船上既廚房,廚房係咁多間房入面最大既
首先係就船尾整麵包既部分

中間煎炸食物既地方

分餐同拎食物既Bar檯

跟住就係船員訓覺既地方
倫敦既學校可以安排學生係貝爾法斯特號上面過一晚,學生就係訓呢間房啦
不過活動只限學校同學生,公眾人士就冇咁既機會啦

貝爾法斯特號既牙醫診所
呢間房會播放牙醫用既儀器同埋船員痛楚發出既聲音

有牙醫當然亦都會有醫生啦
呢度就係醫生睇病同做手術既地方

做完手術就直接係隔離休養

船上面既Naafi Canteen,有D似以前中小學時候既小賣部
船員要買零食、汽水都係呢度

位於Canteen前邊就係船員休息室
賣完野食就可以係度吹水、Hea等等

行到去船頭就有個Punishment Cell
如果有犯錯,就要係個咁窄既地方生活

參觀完Lv 2就去Lv 3/4/5參觀
呢幾層都係鍋爐房同引擎室,所以有參觀高度限制

去到Lv 3首先會見到廁所

之後就再落Lv 4,呢度D樓梯係又斜又窄,唯一好處係唔高

鍋爐房既內部,浴室設計係旁邊就係方便利用鍋爐既餘溫去煲熱D水沖涼

我都唔記得行到去邊啦,但應該係Lv 5
傳令鐘,係船長向機房船員傳達訊息既裝置
係舊式既船上因為舦房唔係直接控制引擎,所以加減速就要經傳令鐘俾指示負責引擎既船員去控制引擎

Lv 5既環境,其實呢度已經係水線之下

繼續參觀
順住參觀路線的話,應該係Lv 4既鍋爐房

又上返Lv 3

Lv 3由鍋爐房去引擎室既通道

一去到引擎室又見到好多儀表

引擎室既內部比鍋爐房更狹窄,所以係度參觀一定要好小心

博物館將其中一邊引擎既蓋拆走,換上透明膠板,咁我地就可以清楚咁睇到引擎既結構

參觀完鍋爐房同引擎室,就去船頭參觀埋B Shell Room
B Shell Room其實供應炮彈俾船頭支6吋MK 23大炮既彈庫

炮彈就逐粒逐粒經中間既通道運上去甲板再發射出去

https://www.iwm.org.uk/sites/default/files/files/2018-10/HMS%20Belfast%20Floor%20Plan.pdf
參觀完B Shell Room其實都已經行晒成架船
不過都放埋張地圖出黎,如果大家係參觀貝爾法斯特號既話,最好順住佢個導覽數字咁行,唔好好似我咁一上船就衝左去船頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞