有冇會講道理嘅女友

94 回覆
18 Like 3 Dislike
佢鍾意既咪係道理囉,佢唔撚鍾意既講乜都無用
佢成日屌鳩我冇主見
但我只係想佢決定 咁佢就最舒服
辛苦
女人「懂事」嘅話,可能係佢已經唔愛自己。
我已經唔知點先可以任性 淨係識理解完男朋友一大輪之後自己匿埋喊
其實有無主見真係好主觀
好聽啲可以叫主見 難聽啲可以叫霸道

所以你可以照提議 但有時的確如巴打所講 男人都係想女人決定 因為講真 我地做乜 去邊都無乜所謂
主要都係想遷就佢
想佢去啲佢有興趣嘅地方 想佢會開心
有幾悶都好 佢開心就好
但咁都比人屌鳩
有ptgf講錢only
我好白呢個感受
唯有慢慢令佢明白你點解會咁做
ptgf可以結婚就一早過咗數
好似太遲
同男朋友講道理好辛苦 一般男人都會有啲大男人性格要面子 同佢講道理就好似老母咁 唔鍾意 覺得煩 再講就會直接走咗去 但身為女朋友又唔想睇住佢做錯唔糾正 咁到底係應該講定唔講
唔同人唔同性格 至少我希望理性講道理 唔想乜都一邊錯晒
我同男朋友好鍾意討論好多嘢
包括我地相處 新聞 連登post
早期我會講到燥,因為會覺得大家好似想分對錯,但而家已經唔會

我估主因係因為我地都好好奇其他人點解會咁樣諗一件事,仲有都鍾意反問自己點解會咁諗野
女朋友會講道理 係我成日發脾氣 但我控制唔到自己
想做人女朋友
珍惜好冇
我覺得討論嘅時間互鬧冇乜問題 但一嬲就冇道理可言 從而變成鬧交就過份咗
唔係了解價值觀既討論形式講道理呀
係相處時唔打橫黎果種講道理呀
404notfound
早期咁樣都會了解對方多啲
之後自自然然唔會,因為了解多左開始明點解對方咁諗,但類似嘅事如果重複討論甚至嘈就唔好
我有講話我同男朋友會討論我地嘅相處,你了解對方價值觀,相處上磨擦都少啲

會打橫黎講,其實係兩個價值觀唔同,但其中一方想迫對方跟自己嗰套,或者強行要分對錯,先形成另一方眼中係「打橫黎」

相處上唔夾嗰啲野好多時都係源於價值觀有出入
兩者真係可以完全分開評論?
佢要嬲我阻止唔到 我認錯佢又覺得我冇解決問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞