金庸筆下父幹最強係邊個?

163 回覆
273 Like 8 Dislike
同埋武功郭靖三仔女得郭襄勁,上面講學九陽都要靠自己背到三份之一,仲真係領悟到先得
生父搞到佢泛眾憎 全真教同黃蓉個個恰鳩佢

義父間接令到佢條女無咗隻豬 仲搞到黃蓉同全真教更加憎佢 黃蓉仲搞到佢條女成日離家出走

養父養得佢幾年 仲要個女斬鳩佢隻手 聲都唔出得 仲比佢個女搞到自己條女中毒 差啲死埋

佢所有武功除咗蛤蟆功之外 全部都唔關佢堆老豆事
咁都叫父幹?
韋小寶可以講係金庸主角中起點最低最冇背景嘅一個,一開始只係一個雞竇嘅打雜老母係雞冇老竇,可以話係當時社會最低下階層嘅人,最後成就都可以咁高,有權有錢有女有朋友
周姑娘本身係原配 改咗劇情先會半路殺出趙敏
本身有夫妻相 漢水一飯之恩不敢忘
日後入臭雞派斷腳一段時間周姑娘都暗中看顧
正反兩儀刀劍陣 都係周姑娘提水先拆得掂
張公子拎住一枝梅去打 無周姑娘就死咗啦到時插一刀都唔使插
又突登唔插心 周姑娘自己都好傷心

後尾格硬扭曲佢人格 真心覺得佢純粹被祭旗
斬既係右手wor ching 重睇啦
打錯
想打「斬左隻手」
但即使係舊版 周芷若最後係削髮為尼 最後都係同趙敏一齊
叫你即場背野都背唔到啦,佢老母同佢就無問題
故事入面有講過自創武功係好難
根本就係暗示緊 富二代 超級人生贏家 既 投射
其實我都覺得係 唔係一路以來班世叔伯個個睇住佢 照住佢
邊食到魔教公主 學到咁多蓋世神功
根本就係識人好過識字 好波不如好運 既經典例子
我都覺得係郭芙,由細到大都無乜受過挫折
由細到大都有老豆老母東邪照住,成個武林都比面佢
又有兩個跟班服侍
楊過出左名身世慘 去到邊比人恰到邊
最後仲斷埋手 根本係逆境鬥士 Hustler
典型金鎖匙 富二 贏在起跑線 例子
打J既力都唔洗出
一出世幾乎冚家剷 咁濟 都叫父幹
段譽負碌多過父幹啦
佢幾十年功力負碌吸返黎
三條女負碌溝返黎
得皇位同埋6脈神劍係父幹
無父蔭之餘仲要因為老豆個朵臭,絕大部份有名氣既武林人士都標籤左佢好撚慘
細細個係桃花島比人欺凌,去到全真教又比人當狗咁撚,一有個阿婆對佢好就比人打死左
終於靠自己一雙手練好左D武功又搵到真愛,條女又比人食左隻豬
武功愈黎愈勁個陣,又中情花毒又比人斬左隻手,以前學過D野無哂用
條女又重傷無得救(當時),之後孤獨16年
人生真係悲劇
個老豆仲䟙左幾單謀殺俾佢
搞到佢俾人通緝添
真係多謝老豆
郭襄都唔識九陰
佢淨係得九陽三分一同龍象般若功
反而招式就真係習百家之大成
佢最初設計個定位係女一黎
可能呢類感情線太普通
後尾先寫佢黑化 佢內心轉折真係唔多合理
佢細個咁慘 又患絕症等死
又去到邊度都遇到班仆街
特別係何太沖垃圾夫婦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞