砌咗一堆Playlist,上住連登聽本地新歌 (YouTube, Spotify, KKBOX, MOOV) - 娛樂台

356 回覆
206 Like 10 Dislike
出面話要提升娛樂台質素,所以我都推一推post
聽親pretty crazy個前奏都會諗起張敬軒....
第三點完全同意。個人覺得好多時候呢種盲反係香港獨有,睇歐美樂壇好少人會一面踩依家嘅歌手 一面話懷緬過去嘅天皇巨星。
同埋香港人口base太細,音樂特別少少,樂迷數量唔夠餬口
要擴展廣東、大馬、新加坡
成日講大灣區其實咪就係粵語區 講緊幾千萬人
根本好大潛力擴大廣東歌同真.香港電影嘅市場
不過啲人總係覺得搵人仔就要講普通話
廣東人聽歌嘅渠道,聽過係用搜狗、睇片用blibli
不過最好係香港嘅推廣渠道搞好啲先,廢事俾第二啲地區嘅人lead返音樂人嘅出品
ViuTV 幾時先有認真嘅音樂節目?
2019年21週上榜歌曲頭五位
https://www.youtube.com/playlist?list=PLKXvY9gpxoBO1QfDdgmaBeapRGKVtGftJ

第一位: 細說。叫喊 - Mr.
第二位: 別讓我走遠 - 林宥嘉
第三位: 超友誼 - 林二汶 / 6號 (近排都幾多funk嘢,兩個靚聲第一次合唱玩咁有玩味嘅歌)
第四位: 初老 - Kolor
第五位: 孤島人 - RubberBand (強烈推介)
以上全部推介

最新上榜歌 (第21週)
https://www.youtube.com/playlist?list=PLKXvY9gpxoBNkimZL5Ind2vvKq4-4mJXA
超友誼 - 林二汶 / 6號
碌架床 - Dear Jane (70s rock)
Dream My Dreams - 黃淑蔓 (強烈推介)
空手而來 - 張敬軒
零瑕疵 - Another Kitchen (強烈推介,又係funk,溝埋jazz)
廢話 - 麥浚龍 / 謝安琪 (高難度合唱)
正邪說 - Pandora (強烈推介)
以上全部推介

※回覆勿quote全帖※
無限LOOP playlist稍後更新
我覺得要令人識得欣賞廣東歌,始終都係要從本質出發,即係要宣傳究竟咩係廣東歌。廣東歌唔係淨係得香港一個地方有,就算真係要講香港廣東歌,都有分時代,每個時代都有嗰個時代嘅廣東歌。唔同年代嘅人淨係留意佢嗰個年代嗰啲歌,視野自然狹窄,冇留意到成個歷史發展,尤其是廣東歌同其他曲風曲種嘅互動。喺連登一講耐少少之前嘅廣東歌,就會畀人標籤做老土,我覺得其實同所謂上一代只知緬懷過去而忽視今人創作一樣都係盲反。
有時好難明903,《告別的藝術》咁好聽拎唔到冠
Mr. 《釋放自己》好過《細說。叫喊》,但前者拎唔到,後者拎到冠
話唔定張敬軒《空手而來》拎到冠,破hins格嘅《You》拎唔到
難怪個個睇叱吒頒獎禮以為廣東歌悶
呢個延伸到世代之爭,歌手會唔會轉型及平衡到新舊一代聽眾嘅合味
80後如果口味停留咗千禧年嘅cantopop,都算係舊世代
同世代之爭、歌手路線有關。但我最想強調嘅係超越當時世代乃至當時世代音樂風格(創新/復古etc.):唔理咩年代人,都應該正確認識廣東歌歷史發展同盡量多接觸唔同年代廣東歌,包括唔屬於佢自己年代嗰啲廣東歌,即係例如所謂新一輩應該多認識粵曲或者早期粵語流行曲,所謂老一輩應該多認識新歌,咁先係正確客觀開放態度。所謂老一輩忽視新歌,定係新一代忽視舊歌,都係令到所謂世代之爭嘅問題繼續存在。
關於抗爭的戰曲 playlist
YouTube
https://www.youtube.com/playlist?list=PLKXvY9gpxoBMoKutftYj1PQo4WmnBd7S8

Spotify
Spotify揸緊中指冇studio版
https://open.spotify.com/user/klpz9ye0izfnsm8hcw92tnyks/playlist/1kDKeTBj9mI6mPqsa7N26w

LMF - WTF
LMF - 揸緊中指
Beyond - 我是憤怒
DJ - Stand Up
Supper Moment - 不要死在崇拜裡
謝安琪 - 雞蛋與羔羊
RubberBand - 發現號

唔好見係DJ就負評咗先,呢首歌好貼題,俾人打都要起返身抗爭
新加坡算吧啦
電台又唔俾播廣東歌
賣廣東唱片得一間 仲要係開心打個和個種
新加坡根本係音樂文化沙漠
啲人純粹跟風派嚟
好似冇乜有文化氣氛嘅書店添
應該有都係英文
Kinokuniya算好
不過偏向英文書多啲
但又係得一兩間
喺新加坡想睇本書 想買碟都難
新加坡華人中文係咪好差
惡性循環嚟
根本外面接觸得少 媒體又大多數英文
中文媒體老嘢睇嘅多 target年輕人嘅又唔吸引
咪搞到中文越來越差
政府做乜都冇用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞