食環管工interview 3 - 等待是最痛苦,有幸入到政府的天堂嗎?

1001 回覆
4 Like 48 Dislike
部份啦
15,20分鐘,點令到個board揀你
真係好睇表現,背景,甚至樣(並非一定要靚仔靚女,四四正正,整齊,衣飾不浮跨)

其實有好多細微項都有機會影響
小至份340用筆寫,電腦打字

盡量對所有人要客氣,唔好好易發脾四,照跟住,因為你唔知你得罪的人有無影響力
因為即使你表現出色,請你番工都要同同事夾,合作
十幾分鐘,幫你check documents 都發老脾,第時點算

面試最後問你有無問題想問,千萬不要以為可表現自己,亂問
無營養,唔好問
問垃圾,隨時天堂落地獄

睇你造化,board 是否care, 中選人數多少,多唔多候選人可替代
都會成為你能否被選中的關鍵
下星期打個電話去問驗身結果,無問題就即時辭職。
被選中嘅細路
Really?
下星期一 14號遞 岩岩好一個月通知
我聽日驗
硬食佢幾日補錢
打電話黎個時有講明,後期再會有封confirm mail
睇黎都分得幾開, 都似幾多人下喎,我而家去緊驗。
老老豆豆,之前真係9in
依份開始發腳年紀大,真係要認認真真去,機會愈嚟愈少

做乜唱通街

我發現只要你無心想做 反而輕鬆in會好易有offer
因為你唔care interview 個人唔緊張 interview 表現會好好多

之前朋友叫試下考警察 一take pass
依家fm又試下考 一take pass
但想做aco 反而上次肥左
本身叫我琴日去
點咁快請到假 玩我咩
著得斯文少少去就ok啦可?
唔洗正裝啦?
拎信,普通斯文已經夠
甚至牛記都無問題
你朋友謙啫,可能佢岀盡奶力
果個我黎
係朋友叫我試下考

講真 每次對答真係麻麻
可能純文職問題你弱,欠做文職特質
反而警察,foreman處理唔同環境,對事又另外要求,你對嗰方面答既野,說服到考官
好視乎工種
考官對你感覺而定
搵個合適人選,而非最佳人選

當然有少部份,偏要擇優而取
唔知有冇waiting list
你個時in pc定pi
Pc
考果時都成日聽人講要考幾次先得 以為好難考
有pi offer仲唔做咩
希望有waiting list 求大蛇大發慈悲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞