[Hip Hop/Rap]呢到有冇人聽hip hop?

132 回覆
2 Like 0 Dislike
搵我做咩
trendy nigga

Pretty Flacko

我覺得最正都係 wild for the night同fishion killa

好難揀 excuse me, jukebox joints, lsd 都好好feel
舊album都係果幾首啦
kendrick lamar點睇

King kunta

King kunta

alright

King kunta

alright

鍾意money tree 同 I

呢兩日聽Jeremih同j.cole 聽上癮,有時聽trap rap聽到悶,轉下口味聽下佢地
香港邊到有得學rap

呢兩日聽Jeremih同j.cole 聽上癮,有時聽trap rap聽到悶,轉下口味聽下佢地

型撚到
Future呢排好勤力
Future呢排好勤力

聽緊too
Future呢排好勤力

聽緊too

宜家一路溫畫,一路聽
巴打有taste
Future呢排好勤力

聽緊too

宜家一路溫畫,一路聽
巴打有taste

唔知樓主幾時開始聽rap 同係咪一開始就聽trap 但樓主開得呢個post 應該都鍾意rap music 以下幾段影片係關於rap既基本技巧 如果樓主對rap music有興趣既 強烈推薦您去睇下:

1.https://www.youtube.com/watch?v=95xtUvtY0sg&t=221s&list=PLLAmhcBY5279n5Y74Z15mfEeYPWpFFPrl&index=8 教你點數bar 了解一首rap既最基本結構

2.https://www.youtube.com/watch?v=BLlPQBLTZdU&list=PLLAmhcBY5279n5Y74Z15mfEeYPWpFFPrl&index=3 講解咩叫rhyme 常見既patterns同押韻方法
絕大部分既rap songs都會搵到入面既技巧

3.https://www.youtube.com/watch?v=QWveXdj6oZU&index=6&list=LLwnQX11MSHkvnBegG5n7_gw 最後一段片 綜合以上數bar 同rhyme既技巧 呢段片由1980 最簡單既單音節押韻 到Rakim既多音節押韻 cross the bar line 直到近期既kendrick lamar既motive 解構左rap skills既發展

樓主鍾意果堆新世代既rappers其實冇問題 我自己都會聽 品味冇分高低 但如果知道自己聽緊乜 聽緊既歌玩緊d咩 (音樂風格/ 技巧/ 夠swag? 定係易入腦 radio friendly既罐頭音樂?) 咁樣或許會搵到另外一個角度去欣賞hip hop/rap
呢2個星期去左睇共榮祭同triple g個show幾撚正,triple g場show感動到有d眼濕濕 雖然一次過睇2場show好貴但要撐本地音樂
Wiz khalifa
Yung Lean
Kz 真係好撚正
要惡又有 要情既又有
有冇啲香港hip hop 經典推介

香港冇人勁過kz
無人講G-Eazy
有無人鐘意bryson tiller
Kendrick Lamar
Vince Staples
Flying Lotus
Odisee
Run the Jewels
Anderson .Paak
Common
Mos Def
Lupe Fiasco
The Roots
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞