[Hip Hop/Rap]呢到有冇人聽hip hop?

132 回覆
2 Like 0 Dislike
NWA 同佢地衍生嘅records
想問下有冇啲emotional hip hop style推介?

Drake geh take care album
Marvin's room
Doing it wrong
Hate sleeping alone
Lil yatchy

其實佢點解紅

把聲好似食緊屎咁
竟然冇人講Migos King of Hook
T-Shirt聽到上曬癮
本地野聽 bakerie record 啲人啲歌幾正
黑色洋紫荊好撚正

但啲詞

其實係咪香港人太注重詞
大把Trap嘅野依加都係食flow,歌詞反而唔太重要
Lil yatchy

其實佢點解紅

把聲好似食緊屎咁

好似阿笨與阿占個老豆把聲

其實佢點解紅

把聲好似食緊屎咁

仲有嗰個21savage
本地野聽 bakerie record 啲人啲歌幾正
黑色洋紫荊好撚正

但啲詞

其實係咪香港人太注重詞

hip hop本身親係注重詞
知唔知咩叫 lyrical

把聲好似食緊屎咁

樓主仲話鍾意
kendrick

有實力 但唔係最紅
佢嗰untitled album 咩料

點會唔紅,出左幾碟已經上左神擡
btw. 三頁都無人講run the jewel
其實宜家好似多左好多人聽本地hip hop,係好事黎

有冇睇low mays個賀年mv
https://www.youtube.com/watch?v=l4A4RTg6sx0
好撚正
有無rjd2/ dr shadow 個類介紹下
中意聽instrumental hiphop

但啲詞

其實係咪香港人太注重詞

hip hop本身親係注重詞
知唔知咩叫 lyrical

Hiphop呢加都分左好多派啦 Old school 無疑係重詞
但呢加 有幾多首Hit嘅Hiphop啲詞係好有意思
Bad and Boujee - Rain Drop, Drop Top
Smokin' on cookie in the hotbox
Fuckin' on your bitch she a thot, thot, thot

為左Rhyme,都係鳩砌字,但個flow好撚正

https://www.youtube.com/watch?v=l4A4RTg6sx0
好撚正

香港人係鍾意d鳩黎既歌,貪一時快感,認真同要細味既歌又無人理,利申:絕對尊重lowmays既風格

好撚正

其實好撚嘈,得龍城大藥房叫聽得下
Ed sheeran
米奇老味神奇屋

呢隊野真係香港Hiphop界奇葩

樓主仲話鍾意

佢同metro boomin 個album 真係ok
樓主講果三條垃圾摺埋啦 lil yatchty都夠膽講出黎
仲有個乜撚野migos rain drop drop top煩撚到
果班 future 2chainz migos 21savage rae sremmurd全部都垃圾
你同我講呢班撚屌叫好聽我一把車落你度
比trap主導左既hip hop已經變左垃圾
新人得joey badass同hopsin高質
主流少少其實big sean mgk tyga pusha t都唔差
Big sean tyga出道時d歌好撚正 不過又sell out
仲有樓上po果班low may就收撚皮啦 d詞九唔撚搭七 又揸槍又索曲又劈友想點撚樣 屌你老母以為自己thug好撚型咩 定係發夢想做第二個rich chigga
香港自從生番 kz 收皮之後都冇咩野好聽 不過heyo future kwokkin jay l果班都正既
Youngqueenz正撚到

啲歌詞唔撚押韻又好似含住舊屎咁rap都話正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞