哈佛研究:開放性辦公室 其實很糟糕

103 回覆
228 Like 7 Dislike
最慘係返工放工
邊個遲到早走, 全世界都望住
支那語係xx性
太鍾意性
我部門十八人
見證住由板間到開放嘅轉變
可能我地做啲野要成日度橋
又真係開放之後performace高左
開放 性辦公室
人地果種open係個場老鍊咁大得幾條友坐
仲有一大堆房,設施俾你玩
香港? 豬肉枱一張,細房3兩間
一直以黎都係好野唔見佢地學
會好大壓力
其實好睇公司本身做邊行
如果係做multi media呢類成日要brain storm既公司
開放式辦公室係唔錯

但係一般傳統公司就唔建議啦 (其實香港公司絕對唔應該搞 包括start up)
尤其係有一定架構既公司
大粒既諸事八卦 細粒既成日就住就住
Performance唔會好得去邊
坐後排就好,坐頭位好撚辛苦
此處應有番號

成日做做下野比女同事強姦
好慘 成日要ot
其實香港都有,保險狗同倫敦金狗咪係囉,幾位大佬就坐房坐自己枱,幾十件垃圾mk就有位比你擺下袋跟著common area四圍坐,wechat搵下水魚時又可以碌下過第到搵其他MK圍威喂或者圍埋一二角溝下MK妹,景觀房會議室就比大家影相,只係香港租金貴會迫少少咁解
乜都俾人望晒
same
杯同紙巾都冇撚得放

又要學老星咩中央垃圾桶
結論都係俾呢啲mk工搞柒哂而無辦法喺香港實行

講開北美coworking space都沉沉地
自從有wework呢類俾大財團圍威喂嘅coworking space
好多都租返普通office或者home office算
加埋free seating仲仆街
以前見左一份工有offer,但個辦公室就係開放式,入到去好似人人都望住你,但佢地又唔識你,心諗係到返工好似日日坐係m記返工冇分別,但每日要坐m記9個鐘 最後都冇accept offer
自己友互片都算
最慘啲阿頭出黎屌人同公開行刑冇分別...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞