哈佛研究:開放性辦公室 其實很糟糕

103 回覆
228 Like 7 Dislike
*交流
入來前都估撚到
me3
豬肉枱真係on99
咁又無樓上上上講到咁誇張要搵野圍住自己

好同意嘈音問題
HR已經公開同同事講過要注意個人說話聲量
因為一個人忽然係公司大笑就會好明顯咁嘈
繼而被distracted

同埋發現要講confidential野好難
要特登出去office以外地方講
咁我不如係skype/ email講

利申 又係喺外國做過野
panopticon
有幾多巴打睇錯 性辦公室 衝入左黎
結果係用slack互send msg
隔離team啲同事好噪
長期要帶earphone
玩電話都要就住就住 唔喺位又特別明顯
除左創意類同部分行業open area有好大好處之外 打份工邊撚個想俾人望撚住呀 做完野都唔知係度做乜9好 但一定要坐係度禁黎禁去 好似以前科舉咁一人一間就最好 做完野訓個靚教 一定有效提高工作效率
呢D開放式辦公室係唔係由蘋果教主開始先架?
岩, 要增強員工互動鼓勵啲員工book房開會, 搞多啲team building好過啦
Ok 我認我心邪
同埋整豬肉檯可以用傳統間隔一個人嘅空間塞三個人落去
我公司開放式之餘仲要日日清枱,煩到嘔
所謂open office 一早就out 咗
而家好多新式玩法係按需要分區
有d固定工作位係比人專心做野用既
會有d 基本電源同儲物空間
有d island area 就比人開short meeting 既
會有部電視機比人投影上去
以高枱為主
有d 就好似電話亭咁既小型半密閉空間
比人打conference call 用既

加埋近年興起既Co-Working space 概念
其實好多室內設計都已經轉緊形
唔好話外國
連強國都逐漸接受新野
係香港仲玩緊舊式辦公室
方便上級監控姐
打工仔會諗改完仲柒左 不如用返舊唔好改

D老闆既問題係剩係諗隻事好似好正好過癮又慳租
以為咁會吸引後生員工 離地離撚到去外太空

按巴打你講咁分就梗係perfect池啦 但咁玩要用既空間仲大左 班窮撚老細鬼搞到咩
香港唔啱呢種open 既office
因為各個部門都好撚柒煩
個個都想爭多啲空間 霸地咁
香港搭車又要逼、返到屋企只有喺廁所/自己房先有一個細細哋嘅私人空間,連返到公司都無埋私隱,真係頂唔順
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞