[MissYouMuch]張國榮討論及其唱片入坑區[1]

427 回覆
41 Like 5 Dislike
咪係
唔夠忠誠啫你地
其實買到舊版就已經好好
首版係hifi友先會睇
例如 CD 1A1 1A2 1A3 2A1咁樣排(全部都係舊版
黑膠係睇條骨
我喺尖沙咀睇一隻藍光碟要兩舊水
早前成皮 而家應該唔駛
除非係全新未拆
炒得貴咗主要係大陸多咗班90後同00後做咗後榮迷
希望在明天
巴打唔好燥
可唔可以約埋巴打你幫我地睇
How

呢款係終極版本 傳說中嘅銀圈
唔入坑其實係好事
如果唔係因爲我早入
我可能都唔會儲
太貴
一齊J哥哥
黑膠簡單d,首版應該是舊版
用字唔同啫,都係講同一樣嘢
你入得幾深下
我冇追呢啲
呢張係老竇留落嘅
佢得幾張
低音雄渾,中高音沙啞,迷人到不得了,舞台魅力更加係王者。
早期既粵劇腔抑揚頓挫好有穿透力同霸氣,而復出後既唱腔簡直係升華,有人懷疑佢聲帶出左問題,其實佢自己講左換唱法,早期既歌佢好多都唔再唱,專注做新音樂。
林夕用四個字形容哥哥,舉重若輕,哥哥幾乎所有歌都係中低音,而且難度唔高,基本上任何一個專業歌手都可以唱到,但好可惜,觀眾一聽心中只浮現一個字「wrong」!
哥哥既唱歌技巧其實好深厚,只不過佢深藏不露,而且復出後選擇比以前隨意既唱法,舒服輕鬆渾厚既低音聽起上黎好似好easy,其實已經運用左無數既技巧,有技巧但係唔會刻意show出黎,唱每首歌都好似好輕鬆咁,舉重若輕,高手中既高手。
之不過將哥哥既「唱功」同學友、eason、克勤等等出名唱得既歌手比較,單係「唱功」明顯仲輸一截。我最中意既演唱會係拉闊,基本上哥哥成場由頭到尾都係到走音 ,要麼在走音邊緣懸崖勒馬,但係到底點解?點解都仲可以唱得咁迷人,咁舒服,呢個就係愛上哥哥既原因
咁唔好彩買到d陳年發霉碟點清理
D炒豆聲

隻碟咩年份好似係封面背有寫
係 頭版黑膠好似質地都唔同?

有條友話絕版果隻 但隻碟平到新款黑膠咁
你手上有冇頭版有骨果隻 比對下
2-300走唔甩啦
上網dl藍光版再燒碟啦不如
正常你買之前都要睇相啦 加埋面交
炒豆就 睇好唔好彩啦
彩膠問題會大啲
???個價差咁大
2-300買到頭版果d咩玩法
可以唔洗打你主意了
發霉就拎去洗
旺角有樓上舖幫人洗黑膠同換新衫的
炒豆就無得救了
睇邊張嘅啫
你單獨問啦
某d專輯發行量多就會買到
Virgin Snow買到頭版平貨係因為當年貨太多
賣唔哂
點分新舊黑膠 你d頭版黑膠 碟邊是咪有骨凸起
新果隻就成隻平既

可唔可以影張黎睇下 等我比對下唔洗做水魚#
#xm
仲乜打打下唔打?

唔知你睇唔睇得出分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞