環保撚:買蛋糕都要走塑!

444 回覆
2135 Like 21 Dislike
望咗一望
乜撚回收共學
後面個回收鏈都搞唔掂
而家要人分1234567把鬼咩
回收分類各處鄉村各處例
唔同城市 甚至唔同區都有分別
而且不時改動 每次轉玩法啲居民又要適應過一次 好麻煩架
見到都唔想刷牙
將所有野食同汁倒曬落一個袋 見到個袋一堆野撈埋一堆汁已經唔想食
賣廣告之嘛
差在未寫埋句"此袋喺樓主嘅環保專賣店有售"
我諗番起早幾年興過嘅布緯療法
嗰個嚴浩日以繼夜夜以繼日全天候不停吹奏冷榨亞麻籽油同茅屋芝士
當然喺佢間舖有得賣啦
撈埋哂好似豬稍咁
本身已經有咁多個盤都唔用
最痴線係,當你同佢講,
唔食蛋糕咪最環保,
佢會答你話想食既就食,盡量去做,
有需要用到既膠都冇計。

但你同佢講話敏感牙齒要用飲筒,
佢就答你唔飲凍野使唔使死
好快了解咗呢隻袋係乜嘢嚟
https://agooday.com/pockeat

入面咁寫:
「Pockeat外袋的材料是聚脂纖維Polyester,內袋是可熱塑性橡膠 TPU。內層材質耐熱溫度達120℃,可以直接接觸食物 (SGS檢驗報告)。但在使用上有一些限制,必須提醒:

1. 不能作為直火加熱、微波、蒸煮的容器
2. 內袋材質是具有紋理的,較易吸附食物味道。請依個人標準評估適合承裝的食物。並參考使用指南中的去除味道方法
3. 請避免盛裝咖哩、辣油、火龍果等富有色素的食物以防食物袋染色。」

袋始終多窿罅位,我唔知條友點洗得夠乾淨喇
洗多幾次咪即係用多咗水同洗潔精
佢冇拎走嗰啲盤呀兜呀 咪又係掉去垃圾桶
公司搞party食呢啲嘢就必然有呢啲垃圾
想環保點解唔一早提議搞potluck或者自己唔參與呢
會塞係海龜個鼻度
種米種麥都要用肥田料,直接食屎就最環保,冇碳排放之餘仲可以reuse食物
無source 得張圖
乜而家機場保安咁鬆?
之前金屬刀叉一定要寄倉架

下面塊膠黎ga, 走D唔走D, 地球比佢搞wan哂
下次自備報紙, 徒手拎先算合格
咁都上到機
走火入魔
除咗好似港女曬名牌包包咁show off佢個環保食物袋之外
我諗唔到有咩需要用
其實放晒入一個錫紙盒封番個蓋咪搞掂囉
店員當佢戇鳩順手掉撚左舊膠

有冇link,想睇回覆
成日見到啲膠有磨損痕跡原來係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞