環保撚:買蛋糕都要走塑!

444 回覆
2135 Like 21 Dislike
如果真係想走塑帶個盒去裝仲好啦
條街又多塵 圍邊同下面個兜咪又係膠
其實最撚應該走係壽司塊假樹葉
環保撚個死人腦幾時走埋膠?
幾年之前環保係回收雞蛋殼整肥料種花
乜野環保洗手液
呢加真係。。呢班人除左走膠
仲識D乜
可以用紙皮代替
食甜品已經唔環保啦
製糖種甘蔗斬幾多樹林
其實唔係啲人向住個海扔垃圾先咩
新年第一Post,「走塑」成功嗰啲日常嘢就唔好講啦!係尋晚Book咗枱喺一間印度餐廳開會食飯,自己Book枱反而自己遲到,咁到齊嘅朋友梗係已經落咗Order叫曬嘢啦!當我剛啱坐低驚魂未定之際已經開如上菜,點不知佢係叫咗個6人套餐就跟足咁多杯芒果奶昔嘢飲,當然你無叫走飲筒店員就梗係全部跟齊俾你啦!走塑失敗~

咁當然唔怪得任何人係我遲到無負責埋Order嗰Part,時機錯過咗就係錯過咗,咁唔緊要啦嚟咗插曬落去其他人就唯有照用,而我本身有不鏽鋼飲管跟身我就梗係唔會用佢支即棄飲管啦!即使我當時用唔用佢佢最終都係會變廢物,大多數人見唔插都插咗落去咯…照用啦!但我無用即棄塑膠飲筒嘅習慣都已經踏入第三年了,無理由為咗一次錯誤而違背自己嘅原則呢?真係唔想得過且過,又要我重拾返使用膠管嘅感覺㗎!

因此我最後都係選擇抽返起支膠管唔用暫放埋一邊,用返自己支「不鏽鋼飲管」繼續飲用,我從來就唔會話抱住「即棄塑膠飲管都唔知邊道生產」乾唔乾淨衛生嗰啲理由而選擇唔用,而係希望自己喺任何情況下習慣成自然,唔好俾自己有籍口「用一次半次無問題啦反正有得回收」,當然我Keep返起唔係為咗谷大不站回收廢塑膠個量,得八支塑膠飲管咁微不足道嘅小事又何足掛齒?總之只係想制造返一個畫面,將每次個人嚟講走塑失敗嘅即棄餐具通通保留,擺返喺面前對住佢以作警戒咁嘅作用而已,實際上過去一年我所有走塑失敗嘅所有個案嗰支飲管我一直仍然留到依家,俾自己知道這些年來我係幾咁粗心大意,一時鬆口令件事變得咁壞,所以你知道點解當時華X冰室幫我走飲管係喺個客背後即掉件事我係幾咁憤怒啦~

如果呢個世界冇social media
係咪就少好多呢類環保撚呢?
屌佢老未不如張過往既飲管砌成十字架釘自己上去啦,警戒自己
我覺得真正環保既人係唔會用呢啲socail media,呢種人只係想引人注意,自我感覺良好,如果潮流興唔走塑,佢分分鐘插十支膠飲管落杯野飲奶西咁啜性興奮
為咗呃like
環保撚:邊個雞竇唔用就批鬥佢
好想知呢班人有病會唔會入院?
吊鹽水個包裝 膠! 針筒 膠!
可能去大陸醫院先啱佢地
有得重用針筒 幾環保

唔係反對環保 但佢地所做既唔係環保 只係拎光環!
根本social media就係令今時今日批後生左膠化嘅元兇
咁大個免費平台畀人向全世界宣傳自己生活幾咁正確 情操幾咁高尚 然後自我感覺良好
自備膠盒裝鹽水
又或者拎個用完既鹽水樽番去裝水飲
根本包裝好既膠盒 拆左出黎一定唔會重用

店員咪又係掉左佢
環保人仕咁高尚情操,我真係識條鐵,佢哋扲到咁多光環,幾時會感動上天,俾佢地羽化昇仙?
仲好撚病態呢班人
有冇人入左撚佢地
明明可以買紙盒裝既蛋糕
但走去買 d 包幾層膠既蛋糕
呢 d 人本身已經唔環保,而且呢 d 人通常唔知點回收 d 野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞