Figure討論(16) 一係就齊齊延期 一係就齊齊開訂 真係好難捉摸啊

1001 回覆
6 Like 5 Dislike
8.咁保養自己心愛的Figure, 有無咩要留意呢? (重要)
綜合左各位意見同埋我網上google研究之後, 有以下幾點需要留意:
PVC Figure本身就會劣化(出油)..
(原文:GOOD SMILE SHANGHAI官方微博)
而主要加速劣化的原因: (from abcvpn666)
1.) 陽光, 強光
2.) 溫度
3.) 濕度 (影響埋發霉, 香港會煩埋呢樣)
4.) 鹽份 (海邊...應該都會影響埋發霉)
5.) 通唔通風

唔Hi係掛, 咁我既 Figure 點算好...
咁大家又唔洗太驚,以下提供幾種方法

歐洲人解決方法:
KEEP住開冷氣同抽濕
普通人的解決方法:
-Figure 盡量遠離陽光
-避免長期 " 密封 " 保存(盡量不要一直關在盒子里
得閒開黎睇睇先

嘩, 放出黎會咁樣樣
咁唔開盒咪得
你咁諗就錯了
因為留意返上面避免長期 " 密封 " 保存(盡量不要一直關在盒子里)
通埋 加速劣化原因(通唔通風)
即是話唔開都會GG...

9.咁想快人一步知道或者親身感受可以去咩展呢?
Wonder Festival(WF)應該最多廠商參加
一年通常有兩次 係日本
http://wf.kaiyodo.net/
一次WF(冬) 通常2月
一次WF(夏)通常7月
去唔到都唔緊要
呢度都會報導
http://hobby.dengeki.com/event/ (日本)

暫時只係諗到咁多
有咩正figure 不妨post 黎睇睇
歡迎大家討論Figure
一切源於愛
多字到頭post 都放唔晒
有無figure TG谷, d綜合玩具谷成日俾拉打, 機械人騎劫
lm
Lm
諗緊訂唔訂fgo武藏

呢隻1300好貴呀
btw實物好似好樣過官圖

大家一齊訂
https://youtu.be/spfs9PovRPM睇落都唔錯唔錯
老實講依家張官圖似高級景品多D 真係訂唔落手
可以預見經過大媽之手後,各種中獎情況出現係件杉度.
原來隻哥布林係要分開訂
巴打又有多隻千夜開訂,你今次洗唔洗考慮?
要魔太郎 隻學生妹
留名
Alphamax pvc 如何?
留名

點解好似無人提
好撚靚啊

壽屋
Online shop 冇得combin order 兩隻6000羊
考慮緊一隻online shop 訂 一隻舖訂
但又唔捨得張特典
好彩隻尼祿無玩呢D初回特典

我怕之後武藏唔再出figure,因為未高人氣都咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞