|[ 家用電視遊戲機歷史 ]|

55 回覆
13 Like 2 Dislike
所以已訂閱
睇完覺得PKM同MH都好撚勁
PSP 的確幫咗 Monster Hunter 唔少. 記得當初喺 PS2 玩到第二集嗰時, 都仍然有好多人唔知咩係 Monster Hunter.
而家 Monster Hunter 係咪又去翻家用機發展?
新一集mhw去左ps4,但好似都話會係ns出返舊式既mh,所以應該係雙修,家用手提2邊一齊發展
睇哂
好正
多謝巴打推介
口講無憑
講到尾邊邊塞錢多咪上邊邊
lm
留名再睇

有幾何一隻 game 可以勁到上埋 TIME Magazine 封面, 真係勁到全球痴線.
而家佢重係咪撐起緊半個任天堂?
最近聽講新嗰隻大亂鬥special賣得好勁
但老任之後仲可唔可以食住個勢留住玩家係另一個問題
對面PS4一月又黎料了
未至於半個
但已經同老任班元老品牌平起平坐
仲獨立起一間公司專搞PKM GAME以外既野
可以話係日本新一代國民級ICON
留名遲d睇
默都係兒童向最搵食
黃老鼠 紅帽啊叔 細細個就塗毒啲細路
關 Game Freak 係唔係獨立公司咩事?

一嚟 Pokémon 係好多人買 Gameboy 買 NDS 嘅理由, 二嚟任天堂係 Pokémon 嘅發行商, 三嚟任天堂同 Game Freak 都各自持有 The Pokémon Company 股份. Pokémon 隻 game 嘅好與壞會對任天堂造成一定程度嘅影響. 就算隻 game 賣得冇咁好嗰時, 都重有啲週邊產品可以幫補下. Pokémon 唔可以當佢係一隻 game 噉睇咁簡單, 佢已經係一個 brand 嚟. 利益關係如此親密嘅任天堂同 Game Freak, 拉埋佢哋一齊嚟講有幾戇鳩?
諗起有人以前有人傳game freak 脫任去PSP 出pokemon
笑到肚痛
lm
佢有啲見解都好獨到
例如將WiiU個獨立Pad講成老任係為咗由Wii嘅家庭共享遊戲機拉番向個人獨立遊戲機嘅方向
從而拉番多啲1P遊戲返嚟
當然事實係失敗
但佢補充番開發主機背後嘅意念同背景
因為好多人唔知gamefreak係獨立公司,所以見佢響其他機出game咪自動ff
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞