幾多歲開始 你發現自己只係一條廢柴?

263 回覆
1168 Like 18 Dislike
加油呀巴打 唔好俾自己廢落去
唔識發奮,所以無野好怪,知係自己問題
唔好因為好奇心而去踩落個氹到
做過真係覺得自己狗都不如
有諗過入行做裝修佬
大學畢業後 搵左第一份工 人工1萬蚊多D 番5日半
番左一個星期 突然覺得當初畢業前想做既野無一樣野可以實現到
睇完你個post開始覺得
臨考final 前既以家 又重新檢視左自己一次
細個以為自己好特別 大個先發現同其他人特別一樣
應該係幾歲先覺得自己唔再廢柴
以為自己好醒只係唔努力。
以為只要努力就會做到。
由中六已經知道,但到依加24都仲未接受到自己係著通人,仲覺得自己有希望會出人頭地,但有時又會覺得自己係垃圾。。
點解會咁 我係咪精神分裂
十三、四歲,玩Boardgame水完其他玩家得勝後好有罪惡感,之後就唔敢再水人。
自從出蒞做嘢後,發現無家底就只可以靠窮欺極騙換取成功,就知道自己只係一個連水人都無膽廢柴⋯
點解?講多啲黎聽下
呢篇野最多5年
你細個係幾歲?
20歳果時諗住30歲左右可以搵到3雞以上,點知...錢又冇女又冇
大把人過30都冇30k個月
又唔洗咁灰既
小學個陣 身邊同學仔好似都有專長同興趣
有d識跳舞 有d識彈琴 打波又勁咁
有d就世界仔 好得老師同學中意
出左黎做野之後

其實本身唔係咩名牌大學出身 又唔係專科
都知除非打辛苦工 否則人工一定有限
但當要自己承擔番大部分支出既時候 就知份糧真係好唔夠洗
又儲唔到幾多錢 對未來無咩希望
點止5年呀
七八年都有啦
睇番小學果d 朋友既LinkedIn
劍橋又有勁intern
明明同一間小學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞