老闆唔出reference letter可以點做

38 回覆
4 Like 0 Dislike
我都試過問上司同HR
兩者完全唔覆
問勞工處啦 既然有法例 佢地實熟過你

唔好工作證明勞工處係幫你唔到,佢地吹僱主唔撚漲的

正解,因我問過,最後先去要搵到私隱署

謝巴打 呢件事真係令我耿耿於懷,一樣我應得嘅野都要同我玩唔出比我,我都係要番個工作證明啫又唔係咩 ref letter,之前以為吹佢唔漲,依家終於有一線曙光

唔駛客氣, 少爆佢地!
估唔到有咁嘅方法,真係畢生受用
祝巴打新年步步高陞,金銀满屋

謝巴打 呢件事真係令我耿耿於懷,一樣我應得嘅野都要同我玩唔出比我,我都係要番個工作證明啫又唔係咩 ref letter,之前以為吹佢唔漲,依家終於有一線曙光

唔駛客氣, 少爆佢地!

一定 死 agent 狗

唔駛客氣, 少爆佢地!

一定 死 agent 狗

好多LOCAL 公司, 請左你佢會覺得好似你再生父母咁
Lm
定期推 post

之前入嚟望下希望唔會瀨
點知而家瀨到應一應
LM
巴打咩事
改咗名趁自己冇喺職場冇事冇幹share下

上上間公司個上司喺我last day應承會出ref letter
嗰陣grad咗一年轉工入世未深就信咗
結果當時新公司要我補交返ref letter
我就去追,一追追咗兩個月都冇回音
得返嚟嘅係一張普通寫自己做咗幾耐咩post嗰啲資料嘅證明
加多句有咩想知打俾admin咁
但因為自己本身grad之前喺度做咗4年part time
想佢證明返出返呢個嘅proof
同埋講返自己主要係想要ref letter
但上司就話公司拒絕出 話part time嗰段時間公司冇「僱用」我
係我想返工就返工 所以唔會證明我喺度返過工
更加冇得reference我喺度做

之後我搵咗積金局拎返啲強積金資料
發現原來公司喺我part time段日子冇幫我供強積金
連埋late penalty都有2萬
而因為我當時月薪好低我唔駛自己供
所以主要都係我公司冇交
所以就立咗案投訴追討
另一方面又有用私隱專員張form要求公司俾返出糧record我
因為間公司係出支票同簽收紙
有時俾張copy我有時又唔俾 好亂
所以一次過要佢俾返晒證明我 咁我搵工都有record俾到人睇

最後追得返錢 追得返record
但都係冇ref letter
而家見工bg check有人打俾舊公司問我資料
佢地就同人講到我好差冇誠信冇能力
叫人地唔好請我
搞到我要同人解釋有上面嘅強積金糾紛

利申:已經返緊新工 證明佢啲comment根本no harm
恭喜巴打成功脫離呢 d 閪公司
可唔可以講多少少積金局同私隱專員公署果度要點攪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞