老闆唔出reference letter可以點做

38 回覆
4 Like 0 Dislike
求教
自己寫 然後比佢簽名呢
仲有無上司?
或者admin會出一封簡單的
仲有無上司?

我試下
仲有無上司?

我試下

呢d野一向自己寫
寫完問佢簽個名得唔得
求教

如果佢唔出, 可以去私隱專員公署 叫佢比, 因佢用過你個人資料, 佢一定要比返証明你係呢間公司做過野...

我試過最後拎到証明, 但已唔係REFERENCE LETTER, 只係一D字有佢簽名証明你係度做過
求教

如果佢唔出, 可以去私隱專員公署 叫佢比, 因佢用過你個人資料, 佢一定要比返証明你係呢間公司做過野...

我試過最後拎到証明, 但已唔係REFERENCE LETTER, 只係一D字有佢簽名証明你係度做過

巴打,可唔可以講多 d 我舊公司都係冇出工作證明比我
求教

因為已大約7年前,可能有甩漏。果陣佢無出,我上私隱署網站,有一條例係講相似既野,你可以試下google 搵ref letter 私隱呢d字眼,跟住我記憶中係打左上去私隱署問,之後我唔記得係佢會出信比僱主定我比條條例僱主. 要求佢一定時間eg30日內,比返我係佢公司工作過既証明,如果遲比/唔比係等於犯法,要罰錢咁上下,最後佢地真當我留既,唔理我,最後佢地要上私隱署問話,我當時緊係食花生打去私隱署問佢地係咪犯法要罰,點知私隱署答我佢地初犯放生佢地,當時我就深深知道,政府都係幫有勢力/財團多過我呢d平民。

當時點解我搞咁多野想拎ref letter因呢份係我第一份工。

因為已大約7年前,可能有甩漏。果陣佢無出,我上私隱署網站,有一條例係講相似既野,你可以試下google 搵ref letter 私隱呢d字眼,跟住我記憶中係打左上去私隱署問,之後我唔記得係佢會出信比僱主定我比條條例僱主. 要求佢一定時間eg30日內,比返我係佢公司工作過既証明,如果遲比/唔比係等於犯法,要罰錢咁上下,最後佢地真當我留既,唔理我,最後佢地要上私隱署問話,我當時緊係食花生打去私隱署問佢地係咪犯法要罰,點知私隱署答我佢地初犯放生佢地,當時我就深深知道,政府都係幫有勢力/財團多過我呢d平民。

當時點解我搞咁多野想拎ref letter因呢份係我第一份工。

即係最尾都冇出比你?
問勞工處啦 既然有法例 佢地實熟過你

唔好工作證明勞工處係幫你唔到,佢地吹僱主唔撚漲的

即係最尾都冇出比你?

有出,但唔係正常ref letter,玩野地分左3-4張紙,eg 第一頁名,佢下面簽名+公司印,第二頁受僱時間,佢下面簽名+公司印

正解,因我問過,最後先去要搵到私隱署
硬係有D西公司唔肯出ref letter
以前都試過係咁
最尾新公司話唔緊要所以其實可能無信都無咩實際影響

正解,因我問過,最後先去要搵到私隱署

謝巴打 呢件事真係令我耿耿於懷,一樣我應得嘅野都要同我玩唔出比我,我都係要番個工作證明啫又唔係咩 ref letter,之前以為吹佢唔漲,依家終於有一線曙光
至少點都要拎工作證明,有時見工唔只要上一份工既ref letter ,有時hr上幾份都要睇
上面私隱處係拎工作證明
唔係ref.letter
上面私隱處係拎工作證明
唔係ref.letter

HR唔會理 一樣接受
不過諗起都on9
幫你仆心仆命做左兩年野,無數加班,紅日照返
最後連ref letter 都唔寫,
只係比左張 得個名既工作證明
利申 做it狗
不過諗起都on9
利申 做it狗

我都係 IT 狗,仲要係 under agent 公司 secondment,屌佢老母之前仲告鳩我要我賠錢,又唔撚出工作證明比我,今次老西都追佢拎
不過諗起都on9
利申 做it狗

我都係 IT 狗,仲要係 under agent 公司 secondment,屌佢老母之前仲告鳩我要我賠錢,又唔撚出工作證明比我,今次老西都追佢拎

巴打做咩咁睇唔開做under agent 既工

個人認為可以搵agent搵工,但唔可以under agent ,咁會比agent個個月食一浸錢

搵果啲賺介紹費既agent啦
不過諗起都on9
利申 做it狗

巴打做咩咁睇唔開做under agent 既工

個人認為可以搵agent搵工,但唔可以under agent ,咁會比agent個個月食一浸錢

搵果啲賺介紹費既agent啦

果時濕鳩 inhouse 轉出去做 secondment 人工吸引丫嘛,做左幾年覺得唔撚係路走左啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞