[明燈] 恆指華麗轉身?!

631 回覆
48 Like 92 Dislike
都唔明點解你地咁執著新聞講乜?
永遠都係趨勢製造新聞架啦新聞只係阻住你分析既無用資訊黎
實力po通常負皮都特別多
可能係我d文筆差同串呱
心諗你地班hihi又唔係我d客,我又唔係要sale 你地
你地亦都唔係我老細
比埋tips你地賺錢仲要比你屌
下次出d中伏 tips我會態度好小小引你地落搭
唔會la
廢事比熟人睇到我有幾多錢
同埋我並唔係想證明我賺左幾多錢黎打飛機
學股神話齋:而家羸既錢只係係未來借返黎
我只係想證明我自己分析無錯同提醒下你地成日輸錢班傻散
教埋你地分析都唔學,咪keep住睇下新聞打下飛機
永遠都只係班追住大戶車尾燈既散戶lor
我同你講就算3月傾得成就代一定升到成枝火箭咁?
要跌既話,停左貿易戰都係一樣要跌
新聞只係短期趨勢有影響(指係1,2日既趨勢)
對賺大錢黎講1d幫助都無
唔通好似某d連登仔咁今日put聽日call?
反手仲快過煎牛扒
要賺大錢唔該比多d耐性
呢位c打諗野就正路少少
留名學野
一枝火箭咁升上30000點我就緊係開心啦,
仲可以提早又收爐
但相信唔會咁易
我諗調整or賴行點都走唔甩
最壞打算27000
利申:50%cash 50stock
一枝火箭咁升上30000點我就緊係開心啦,
仲可以提早又收爐
但相信唔會咁易
我諗調整or行點都走唔甩
最壞打算27000
利申:50%cash 50%stock
好多人睇新聞 只係睇完自己分析
自己以為好但個市跌 就話造市
要睇就要睇市場點樣解讀 大芋唔係得一個人 唔通造市真係開會傾咩 市場共識都係凝聚出黎 要捉就捉市場共識 唔係自己nobody去分析好淡

12月炒美國經濟差 好明顯只係想挾fed唔加息
挾到fed變鴿 成個市場氣氛就180度轉變 捉到就有呢個升勢
可惜好多人仲以為經濟好差 不停造淡問唔係經濟好差咩 有咩理由升
我唔識分析新聞
捉市場心理極之困難,無返咁上下功力跟本做唔到
更何況呢度咁多無知既人
如果你地想分析新聞,最簡單既法:
假設你係只會買升既人,聽到好消息你應該喊
因為你未入夠多貨
聽到壞消息你地應該笑,因為你終於可以入貨
但你地就係好消息就gogogo,壞消息就put
唔輸死就奇啦
學到野
我 re 返你個post 啫
唔洗咁執著邊個post
只係想帶出新聞睇咁多對你地分析無咩幫助
樓主嘅心態好好唔係為左證明自己幾勁幾勁
唔似得某user 日日吹奏自己百發百中
想問師兄係咪都係睇書學野?
假設業績-50% 個個以為壞消息
點知隻股票升 好多人就會怨造市
其實一早有晒資料市場預計-90%
唔係跟消息就錯 係好多人懶je
大芋一早係業績前收晒貨 唔通明知壞消息仲收貨夾硬造上咩
Bin
點樣冇可能
而家都keep住有睇下書
不過無以前咁勤力啦
因為都學得7788
炒股黎黎去去都係供求、心理同圖表背後既意思
學得差唔多就靠係實戰經驗之中學習
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞