想報日文班 (第一日語)

175 回覆
3 Like 2 Dislike
テストはかたんでした!
任何語言都要用得多才有用
死背的生字係死的
只有懂得用才是活的
寫多點、睇多點
加油xD
合格率算高的
尤其星期日班
テストはかんたんでした
點解尤其係星期日班 真係會有人肥架 好緊張
精神狀態會比平日夜晚班好吧w
加油!
考完 超級かんたんです
おめでとうございました
恭喜哂w
高班係咪已經難好多
我係日本讀緊書
黎緊寫畢業論文諗住想寫
香港日文教師人手不足
各位同學仔會唔會覺得一班入面 1個老師 對既學生數太多
班班不同唷
試過10個人到32人的班
我個人覺得16-18人係上限
太多就會像大學既lecture
老師會無咁跟到每個同學的進度
Grade 1~8 (即係N5~N4 level)有得claim, Advanced Grade (N3~N2 level)無
價錢貴一倍, 值唔值得就好睇你學日文想要邊方面進步

講真由第一轉過去Pasona都有好多犠牲
首先係地點, 本身第一係太子旺角有分校, 但係Pasona得銅鑼灣有, 對於唔係住港島既人黎講比較遠同車錢貴
第二就係學費, 貴接近一倍
第三係Pasona入學試比JLPT難D (有interview又要你寫幾十字既文, listening又難), 你預左會踢你返落去半年至一年前進度

我係第一讀完N2, 轉左黎Pasona幾乎重讀N2, 分享下我既經歷:

第一:
多唔多功課應該真係睇老師, 我跟過隔星期要交作文又有,完全唔駛交功課既又有.
用既書都好多同埋深, 如果識晒入面既文法同生字JLPT一定滿分.
跟過兩個老師, 基本上都好少機會講日文, 頂多係照住本書讀
教既野係側重於文法
一個course有mid term final, 但唔知點解個所謂mid term係上左大半年先考, 然後過多兩個幾月又考final

Pasona:
有exercise book, 交唔交都得, 你交左佢就會幫你改, 基本上大部份既功課都係造句而唔係MC, 好考到你靈活運用文法同生字
用既書比較簡單, 文法比較少(第一用既其中一本書N3+N2有220個文法, Pasona本書一半都唔知有冇)
上堂會叫你地即時造句, 亦會有討論環節
一個course得一個final, 但係3個月為一個course, 所以即係一年要考四次
其實第一D考試全部都係出課文果本書既例句, 讀到N3N2另外兩本生字書同文法書基本上唔會點考基本上你齋溫課文果本加埋考試前聽tips好難肥
佢d班都係用能力試程度分
高一班咪N4
高二班咪N3
yes
其實乜都唔難
記vocab最難
師兄,係唔係讀左pasona 之後,覺得自己進步快過讀第一果陣?
如果係聽同講方面係
但文法方面第一教嘅量會比較又多
pasona拖長黎慢慢教
都係睇你學日文目的為乜
第一是否沒有n1 班接軌?你當時點解不在第一讀N1呢?
第一有n1班,不過佢係傳統坐係度聽書,讀課文嘅教學方式,著重文法

我自己因為想oral同listening進步,唔想讀完n1野都唔識講,所以轉左去pasona
pasona教d野淺d但係上堂真係互動多d。同埋我估因為pasona貴,d學生睇落多數都係出左黎做野嘅人,會比較肯上堂講野多d

各有各好同唔好,自己根據返自己想要d乜黎揀學校吧
港島 楊先生 or 楊小姐有冇人試過 請點評下
巴打由n5讀到n2讀左幾耐
巴打由五十音到n1學左幾耐
5年咁上下 中間有take過密集班
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞