呢兩母女真係好on9

59 回覆
3 Like 68 Dislike
如果樓主冇改對白
樓主有講部機嘟到一個有折一個冇
佢話唔要又冇叫check清楚
之後返黎樓主都有講可能係部收銀機問題同其他投訴方法,無啦啦比人問有冇考dse數學,好似串你智障咁
唔通唔答呀?一陣又比人話廢材、黑臉、駁唔到

雖然樓主開post有啲小器,但唔覺得有咩問題

咁你做死一世收銀啦柒頭

未做過收銀
不過正常情況我係個客都會話:個牌唔係咁寫,明明都有7折。如果唔肯定既話行返去再睇多次確定先講。
樓主講個情況係個客話佢地啲收銀機錯,係咩錯冇人知。

樓上有人講話應該即刻check,但係可能係繁忙時間抽唔到身去check,唔通為左個客搞到阻礙其他客咩,雖然同佢嘈都係阻到人。
一尾認錯道歉,雖然係快速解決問題既方法,但係個客一尾啄住話淨係識講對唔住又點搞?
樓主啲對白咪問咩答咩,點睇佢個陣咩態度

出黎做野,下下都要人叫先識做咩

仲有,如果你道歉人地的確未必會接受,但你起碼做返自己既職責,你都未做就假設人地下一步會點會點,咁乜都唔洗做啦
近排百貨公司賣緊d新年貨品(例如揮春利是封個d),有d

做7折有d冇。

有一個女人拖埋個17歲左右既女仔,拎左2件新年貨黎,一件10幾一件60幾左右(詳細唔記得)。

之後我就過收銀機,部機出60.4,我就話多謝小姐60.4。
老母
佢個女

:乜唔係有7折咩?
:60幾個件有7折,10幾個件冇。

佢就即刻話唔要,咁我話都唔緊要,但係佢拎走左兩件貨。。。
其實佢咁做係搞到我要揾主管void單,程序上已經好煩。不過佢係客,佢唔要d貨都冇辦法。

之後佢隔左5分鐘特登翻黎,就話係隔離部門個cashier比,兩件貨都有7折,總數其實都係50幾蚊,就開始發癲。

:你識唔識收錢,唔該check下你地d收銀機啦,有咩理由兩邊收銀唔同呀?
我用計算機計都岩數50幾啦,點會60.4呀?

咁我就有d火啦,不過我廢事同佢講d咩。

:咁而家條數岩翻就得啦,最緊要係岩數冇收錯錢姐
:我好心先同你地講咋,你而家咩服務態度呀,趕我走呀而家?
:唔好意思小姐,我係睇部收銀機講既銀碼而收你錢,所以d貨真實計幾多我都係睇部收銀機。

:好彩我自己計姐,如果唔係咪比你呃左我10幾蚊?你地百貨公司日日做咁多生意,有客買幾千蚊野分分鐘比你呃幾百蚊?(乜撚野邏輯黎)

:如果你對我地公司既收銀冇信心,你可以落去我地顧客服務台反映翻。

呢個時候,佢個on9女(睇個樣得個1718歲)答嘴,個樣仲串過馬撚

:好彩自己㩒下計數機姐,如果唔係咪比你地呃10幾蚊,你呢d咩服務態度呀?

講講下,條友無啦啦問我有冇考dse數學(真心膠到冇朋友)。
:你唔好咁講呀,收銀呢d野唔關dse成績事架,你唔好亂講野呀!

因為我語氣重左,佢就r左底唔出聲。

之後兩母女仲越講越細聲之後走撚埋。
我心諗,首先咁大間百貨公司點會呃客人錢呀!你有單,對張單有唔明既地方,拎翻黎我地counter,計翻岩數,有錯一定賠翻比客人唔會走數

再講,喂大佬 折完之後個10幾蚊,屌你老母,係咪咁肉赤呀?打個hut痴都冇撚左啦,咁撚小家。

最後,佢個女都on9,個樣串過馬撚,夠膽死話埋我dse maths點樣點樣,就算我拎1,會唔會唔識收你個60幾蚊呀7頭,冇料扮四條

我認我自己係呢件事上面處理得未夠成熟,所以想巴絲們提醒下小弟點對付呢d客

利申 dse maths 3,18歲,呢份係第二份sales工

原來就係你呢個仆街呃鳩我
好心你反省下啦 咁都唔知自己錯咩
對客就鞠躬唔該哂佢啦
再話會留意返 補多佢唔該哂
快d使走佢啦

d收銀做錯野仲咁撚寸
係我就抄低佢個名投訴佢啦

我又唔會投訴,但覺得佢如果唔想做死一世收銀,真係要練下點對人對事

你講起我都試過, 果陣覺得返去太煩, 硬食左

你點解唔理論?
食屎la樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞