呢兩母女真係好on9

59 回覆
3 Like 68 Dislike
你應該將重點轉移落部機到
同埋搵幫手check下部機係咪有問題
而唔係on99同個客講係第二部機計岩咪得囉
將心比心啦,試下你係果兩母女,拎住兩件貨其實預到收幾錢,見條數唔對路唔比錢都好正常。
比著我都唔係在意果十幾蚊,而呢個根本係你職責 你收我一個多十蚊,一人幾十個客就你一日人工架啦

將心比心啦 先唔講誰是誰非 就算真係錯左 難道態度唔可以好少少咩 睇下你地去到外國係咪真係咁串?定還是淨係識得自己蝦自己人呀 香港人唔使下下都去到咁盡嘅講嘢
屌你老母令我諗起有次係百佳買野,我用八達通比錢已經嘟咗一聲,但部機無出收據,我諗住拎野走架啦,點知個收錢出聲

收:先生,你未比錢喎
我:吓,但佢嘟咗一聲啦喎
收:部機無收到你錢喎

佢咁講我唯有信佢,我拍多次卡比錢,今次真係有出單,但我覺得唔對路,我行咗十分鐘去港鐵站搵查閱機check,真係check到佢收咗兩次錢,咁我緊係剷番上去搵佢理論

上到去,我等佢收完一個人錢個空檔先出聲
我:小姐,我check番你收咗兩次錢喎
收:(唔出聲,收另一個人錢)
我:小姐,你收咗我兩次錢喎
收:(都係唔出聲)
之後有另一個收錢走埋黎,
收2:(好串)先生,你咩事丫
我:岩岩我用八達通比錢,部機收咗我兩次錢
收2:咁你有無單
我:(好彩我影低左部查閱記錄)拿,呢張單,相我都有埋
收2:(態度好咗啲)先生,比你張八達通我
我:吓,要黎做咩?
收2:你唔比張卡我點幫你查(好撚串)
我:(比咗張卡佢)吓,你有得查點解唔一早幫我查,要我自己去搵方法去証明你有無收錯
收2:先生,係收咗兩次錢,呢度退番啲錢比你

成件事咁就當完咗,而我一句對唔住都無聽到
我心諗咁唔識對人,真係抵你做收銀
將心比心啦,試下你係果兩母女,拎住兩件貨其實預到收幾錢,見條數唔對路唔比錢都好正常。
比著我都唔係在意果十幾蚊,而呢個根本係你職責 你收我一個多十蚊,一人幾十個客就你一日人工架啦

將心比心啦 先唔講誰是誰非 就算真係錯左 難道態度唔可以好少少咩 睇下你地去到外國係咪真係咁串?定還是淨係識得自己蝦自己人呀 香港人唔使下下都去到咁盡嘅講嘢

又一單無限放大黎講
除非人地無理取鬧
就算語氣差都可以理解
何況咪又聽樓豬一面之詞

人地個女轉個頭夠可以打篇文話個收銀好串啦
屌你老母令我諗起有次係百佳買野,我用八達通比錢已經嘟咗一聲,但部機無出收據,我諗住拎野走架啦,點知個收錢出聲

佢咁講我唯有信佢,我拍多次卡比錢,今次真係有出單,但我覺得唔對路,我行咗十分鐘去港鐵站搵查閱機check,真係check到佢收咗兩次錢,咁我緊係剷番上去搵佢理論

我:(比咗張卡佢)吓,你有得查點解唔一早幫我查,要我自己去搵方法去証明你有無收錯

d收銀做錯野仲咁撚寸
係我就抄低佢個名投訴佢啦

個客第一句乜唔係有七折,就暗示緊收銀可能有錯啦,收銀唔去求証就已經失職,個收銀去問下經理或其他收銀個客應該都無咁嬲

d收銀做錯野仲咁撚寸

我又唔會投訴,但覺得佢如果唔想做死一世收銀,真係要練下點對人對事

又一單無限放大黎講
除非人地無理取鬧
就算語氣差都可以理解
何況咪又聽樓豬一面之詞

串你有無讀過DSE都叫語氣差 唔通打你兩巴先叫過份? 人人都會錯架啦
係咪要攞彩攞到咁盡先 人身攻擊喎大佬 你係抖M姐 唔代表個個都要係安全 咁佢上得黎講梗係信佢啦 唔通我又走去問翻個客喎 你話佢有上來開POST就話姐

又一單無限放大黎講
除非人地無理取鬧
就算語氣差都可以理解
何況咪又聽樓豬一面之詞

串你有無讀過DSE都叫語氣差 唔通打你兩巴先叫過份? 人人都會錯架啦
係咪要攞彩攞到咁盡先 人身攻擊喎大佬 你係抖M姐 唔代表個個都要係安全 咁佢上得黎講梗係信佢啦 唔通我又走去問翻個客喎 你話佢有上來開POST就話姐

人人都會錯 但錯咗咪講聲對唔住囉 有幾難

自己錯咗仲要同人拗 拗到人地個女都睇唔過眼出聲 真係自己攞黎柒

又一單無限放大黎講
除非人地無理取鬧
就算語氣差都可以理解
何況咪又聽樓豬一面之詞

自己錯咗仲要同人拗 拗到人地個女都睇唔過眼出聲 真係自己攞黎柒

無錯,錯咗唔認仲要反駁,比人話多兩句就話人去得太盡,大佬,你職責黎架,你錯既未講句對唔住囉

又一單無限放大黎講
除非人地無理取鬧
就算語氣差都可以理解
何況咪又聽樓豬一面之詞

認同你講嘅嘢 錯左就要認
其實只係睇唔過眼有一班ON9客 永遠以為自己大晒 講嘢不留餘地 鍾意侮辱人就侮辱人嘅仆街冚家鏟姐

d收銀做錯野仲咁撚寸

我又唔會投訴,但覺得佢如果唔想做死一世收銀,真係要練下點對人對事

你講起我都試過, 果陣覺得返去太煩, 硬食左
做錯野仲話鳩人 , 人地買幾千蚊又唔查咪蝕幾百蚊比你
如果就咁做垃圾企係度嘟機唔洗用腦, 洗撚請你咩, 請弱智都得啦

其實只係睇唔過眼有一班ON9客 永遠以為自己大晒 講嘢不留餘地 鍾意侮辱人就侮辱人嘅仆街冚家鏟姐

做服務業遇到閪客就避免唔到架啦
但唔好做錯d咩都鬧係個客閪就合理化咗件事
係呢件事我見到個客係寸 但樓主態度亦唔好得去邊
簡單d講啫係閪鬧閪

而且個客講既亦唔係完全無道理
咩叫張單有咩唔明keep起佢攞返黎counter?
1) 今次係個客醒,自己發現唔應該咁多錢,但好多人可以覺得無就算,就俾多咗錢自己都唔知,咁點攞返張單同你拗?
2)你估keep單攞返黎你counter唔洗時間?人地為咗你既錯誤要專登行多轉,你諗下有無問題
個客發現咗,好人既就好聲好氣話你聽,無咁nice既你搞到人做多咁多動作浪費咁多時間嬲都好正常
再衰d既一聲都唔洗同你講直接投訴你

如果人俾人話就只係識話人閪客、唔檢討自己就永遠都原地踏步
自己錯仲打咁大篇野
真係抵你做收銀啦
比其他野你搞就仆街啦

做服務業遇到閪客就避免唔到架啦
但唔好做錯d咩都鬧係個客閪就合理化咗件事
係呢件事我見到個客係寸 但樓主態度亦唔好得去邊
簡單d講啫係閪鬧閪

而且個客講既亦唔係完全無道理
咩叫張單有咩唔明keep起佢攞返黎counter?
1) 今次係個客醒,自己發現唔應該咁多錢,但好多人可以覺得無就算,就俾多咗錢自己都唔知,咁點攞返張單同你拗?
2)你估keep單攞返黎你counter唔洗時間?人地為咗你既錯誤要專登行多轉,你諗下有無問題
個客發現咗,好人既就好聲好氣話你聽,無咁nice既你搞到人做多咁多動作浪費咁多時間嬲都好正常
再衰d既一聲都唔洗同你講直接投訴你

如果人俾人話就只係識話人閪客、唔檢討自己就永遠都原地踏步

正解
如果樓主冇改對白
樓主有講部機嘟到一個有折一個冇
佢話唔要又冇叫check清楚
之後返黎樓主都有講可能係部收銀機問題同其他投訴方法,無啦啦比人問有冇考dse數學,好似串你智障咁
唔通唔答呀?一陣又比人話廢材、黑臉、駁唔到

雖然樓主開post有啲小器,但唔覺得有咩問題

咁你做死一世收銀啦柒頭
你唔好學人翻工啦智障仔,你抵俾人串架知無
你都on99
部機錯數仲屈返個客
收銀員都係照機收姐,收銀機出錯價關樓豬咩事
而且唔同部門個價錢有時係未必同步update 到
不過個客話有折樓豬就有責任要check,行唔開都要叫同事幫手,比人屌係抵撚死
我估樓主返緊axxx
之前我都返過收銀
如果係呢個情況一定會confirm 多次係咪一樣有折一樣無
如果係真一定會搵主管搞返好部機同個客say sorry
even係個客之後唔要走左都會睇下部機係咪未update 個 system
axxx啲機成撚日出錯,之後就係收銀比人屌
但我覺得樓主無去double check 已經on9

之後個客返黎咁同我講我一定會say sorry由佢屌我
事實上係樓主以為部機乜柒都係啱晒唔會出錯價已經on9

雖然個客態度差係唔抵幫
但樓主下次double check 係咪自己有出錯先啦
做得收銀有乜事道左歉先,由佢屌你,除非到人身攻擊啦
但so far無比客人身攻擊過
如果樓主冇改對白
樓主有講部機嘟到一個有折一個冇
佢話唔要又冇叫check清楚
之後返黎樓主都有講可能係部收銀機問題同其他投訴方法,無啦啦比人問有冇考dse數學,好似串你智障咁
唔通唔答呀?一陣又比人話廢材、黑臉、駁唔到

雖然樓主開post有啲小器,但唔覺得有咩問題

咁你做死一世收銀啦柒頭

未做過收銀
不過正常情況我係個客都會話:個牌唔係咁寫,明明都有7折。如果唔肯定既話行返去再睇多次確定先講。
樓主講個情況係個客話佢地啲收銀機錯,係咩錯冇人知。

樓上有人講話應該即刻check,但係可能係繁忙時間抽唔到身去check,唔通為左個客搞到阻礙其他客咩,雖然同佢嘈都係阻到人。
一尾認錯道歉,雖然係快速解決問題既方法,但係個客一尾啄住話淨係識講對唔住又點搞?
樓主啲對白咪問咩答咩,點睇佢個陣咩態度

「唔好意思小姐,我係睇部收銀機講既銀碼而收你錢,所以d貨真實計幾多我都係睇部收銀機。

樓主講得呢句就可以知道佢連要去check 呢個sense 都無

通常你比個客見到你真心道歉認錯,佢屌多幾句就完
再唔係真係好嬲個啲係會直接去投訴你
十蚊雞買旗都冇撚左啦
係唔想蝕俾你個垃圾收銀同垃圾系統姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞